середа, 10 січня 2024 09:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Позиційні бої тривають по всій лінії фронту - нові карти
6

По всій лінії фронту тривають важкі позиційні бої між українськими та російськими військами.

При цьому російські загарбники стягують додаткові військові засоби на територію тимчасово окупованого Криму. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Аналітики опублікували нові карти бойових дій.

Бойові дії у Харківській та Луганській областях

Російські та українські війська 9 січня продовжили позиційні бойові дії на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Однак, підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не було.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії у Харківській та Луганській областях
Бойові дії у Харківській та Луганській областях

Зокрема, позиційні бойові дії тривали на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки та озера Лиман. А також на захід від Кремінної в районі Серебрянського лісу та на схід від Тернів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бої на лівобережжі Херсонщини - росіяни скаржаться на командування

Бойові дії у Донецькій області

Позиційні бої тривали на північний схід від Бахмута в районі Спірного, на північний захід від Бахмута біля Богданівки. А також на захід від Бахмута в районі Хромового і в напрямку Іванівського, на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії під Бахмутом
Бойові дії під Бахмутом

За даними українських джерел, російські війська намагаються захопити Іванівське перед виборами президента РФ у березні 2024 року, щоб подати це як значну перемогу в політичних цілях.

Російські джерела характеризують локалізований наступ РФ на Часів Яр як "повзучий". Вони визнають, що потенційні здобутки в цьому районі ймовірно й надалі будуть незначними і що швидке просування малоймовірне.

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв під Авдіївкою
Карта боїв під Авдіївкою

Російські та українські сили 9 січня продовжили позиційні бої поблизу Авдіївки. Зіткнення були на північний захід від Авдіївки біля Очеретиного, Новобахмутівки та Степового. А також біля Авдіївського коксохімічного заводу, на захід від Авдіївки біля Сіверного і Тоненького та на південний захід від міста біля Первомайського та Невельського.

Геолокаційні кадри, опубліковані 9 січня, показують, що російські війська просунулися в південну Новомихайлівку (на південний захід від Донецька). Російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ досягли незначних успіхів на південно-східній околиці Новомихайлівки, а українські сили контратакували на південь від населеного пункту та витіснили російські сили з невизначених позицій у цьому районі.

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв у Донецькій області
Карта боїв у Донецькій області

За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили щонайменше 14 російських штурмів поблизу Георгіївки, Новомихайлівки та Побєди.

Бойові дії на півдні України

На межі Донецької та Запорізької областей 9 січня тривали позиційні бойові дії, однак підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не зафіксовано.

Тривали бої, зокрема, біля Старомайорського, Приютного та Червоного, що неподалік від Великої Новосілки.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії у Запорізькій області
Бойові дії у Запорізькій області

Один з російських блогерів стверджував, що українські війська успішно контратакували на північ від Новопрокопівки (на південь від Роботиного) і відновили деякі раніше втрачені позиції, трохи наблизивши лінію фронту до самої Новопрокопівки. Однак, ISW ще не спостерігав візуального підтвердження цих даних.

Російські та українські джерела повідомляли, що позиційні бої тривали поблизу Роботиного, Новопрокопівки та Вербового. Декілька російських "воєнкорів" відзначили, що погодні умови в цьому районі погіршуються, а холод та мокрий сніг ускладнюють тактичні дії.

Автор: understandingwar.org
 

Геолокаційні кадри, опубліковані 9 січня, підтверджують, що російські війська утримують позиції вздовж річки Конка на північний захід від Олешок на східному березі річки Дніпро. Позиційні бойові дії тривали в Кринках та навколо них, але жодних підтверджених змін на лінії фронту на східному березі не було.

Російські війська продовжують стягувати військові засоби в окупований Крим. Українські партизани локалізували кілька військових об'єктів поблизу Заозерного Євпаторійського району на заході Криму. А також наплив артилерії та касетних боєприпасів на залізницю поблизу Біюк-Онлар у центральному Криму, яка, як повідомляється, спрямовується до російських військ у Херсонській та Запорізькій областях.

Українські партизани також повідомили, що російські війська перекинули головний великий десантний корабель типу "Іван Грен" з Новоросійська до Севастополя.

Російські загарбники найактивніше атакують у районах Авдіївки, Мар'їнки та Куп'янська.

Загалом минулої доби на фронті відбулося 77 бойових зіткнень. Про це вранці 10 січня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України. Протягом доби ворог завдав п'ятьох ракетних та 52 авіаційних ударів.

Зараз ви читаєте новину «Позиційні бої тривають по всій лінії фронту - нові карти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі