понеділок, 25 липня 2022 12:59

Спецтема: Війна Росії проти України

"Перевиховують" і розстрілюють: мер Нової Каховки розповів про звірства окупантів

"Перевиховують" і розстрілюють: мер Нової Каховки розповів про звірства окупантів
Херсонщина в тимчасовій окупації потерпає від рук російських загарбників. Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Російські окупанти на тимчасово захопленій Херсонщині продовжують тероризувати мирних людей.

Вони викрадають їх, примушують до співпраці або розстрілюють, розповів мер Нової Каховки Володимир Коваленко в інтерв'ю "Українській правді". Чиновник 15 липня виїхав з Херсонщини після п'яти місяців роботи в окупації.

"А скільки людей забрали (росіяни. – Gazeta.ua)? Воїнів АТО, зокрема. Ще головного інженера водоканалу забрали: він їм на водоканалі, де вони щодня воду набирали, шланг замінив – із чистого на той, яким каналізацію викачують", – сказав Коваленко.

За його словами, головного інженера водоканалу окупанти викрали й посадили в підвал, у колишнє приміщення поліції. Там вони "перевиховують" людей.

"Там був один тракторист, якого привезли аж з Миколаївщини, був голова Новоолександрівської громади. Як вийшов з підвалу, то показав нам спину, а вона вся чорна", – пригадує мер.

Коваленко також розповів про директора школи, який перейшов на бік окупантів. Але спочатку чоловіка 17 днів протримали в цьому підвалі, де він намагався вкоротити собі віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Новій Каховці: Резніков показав фото з дружиною у річницю шлюбу

Тих же, кого не вдавалося "перевиховати" в підвалі, окупанти випустили. Щоправда, люди після цього були в різному фізичному стані.

"З тих, кого забрали, невідома тільки доля журналіста Сергія Цигіпи (викрадений 12 березня ветеран АТО. – Gazeta.ua). Нашому інженеру, як свідчать міські плітки, сказали, що до кінця війни він не вийде", – додав Коваленко.

Також він розповів, що на початку окупації російський снайпер застрелив жінку.

"Їй чи кізоньку треба було нагодувати, чи що, і в неї вистрілив снайпер. Мій перший заступник з начальником комунального підприємства поїхали через день забирати її тіло, бо ніхто не хотів. Застрелили також водія водоканалу, який на машині обігнав військову колону", – уточнив Коваленко.

Збройні сили України, ймовірно, готуються почати або вже почали контрнаступ в Херсонській області. Публічна інформація про хід і темпи контрнаступу буде обмеженою та надходитиме із затримкою, повідомив американський Інститут вивчення війни 24 липня.

Для контрнаступу на Херсон сприяють точкові удари захисників по складах боєприпасів російських військ у Херсонській області. Українські військові тісно співпрацюють з херсонськими партизанами, які координують і наводять на знищення складів в області.

Жителів тимчасово окупованих районів Херсонської та Запорізької областей закликали якнайшвидше евакуюватися всіма доступними способами. Навіть через окупований Крим. Це необхідно, щоб ЗСУ під час наступу не наражали на небезпеку цивільне населення.

Зараз ви читаєте новину «"Перевиховують" і розстрілюють: мер Нової Каховки розповів про звірства окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі