понеділок, 20 лютого 2023 12:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти привезли на Запорізьку АЕС сотні військових ‒ Енергоатом зробив тривожну заяву

Окупанти привезли на Запорізьку АЕС сотні військових ‒ Енергоатом зробив тривожну заяву
Російські загарбники перетворюють Запорізьку АЕС на військову базу. Фото: slovoidilo.ua

Російські загарбники продовжують перетворювати захоплену Запорізьку АЕС на військову базу.

На покрівлі п'ятого енергоблоку росіяни облаштували кулеметну позицію. Розмістили також свої блокпости біля всіх входів на чисті естакади, через які персонал зі спецкорпусів потрапляє безпосередньо до енергоблоків. Про це у понеділок, 20 лютого, повідомляє Енергоатом.

Окрім того, на Запорізьку АЕС прибула нова партія військових – понад 600 мобілізованих і курсантів з РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти завезли на Запорізьку АЕС своїх "гастролерів"

"Їх розмістили у бомбосховищі заводу з нестандартного обладнання (НСО), де вони чекають перекидання на донецьку ділянку фронту. Крім того, рашисти продовжують зводити укріплення та будувати військові споруди навколо енергоблоків станції та її сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Такі дії росіян є категорично неприпустимими і порушують всі наявні норми ядерної та радіаційної безпеки", ‒ йдеться у повідомленні.

В Енергоатомі також нагадують, що окупанти відмовили в доступі до сховища і українському персоналу, і присутнім на майданчику ЗАЕС представникам МАГАТЕ.

"Вчергове закликаємо світове співтовариство якнайшвидше сприяти виведенню російських військових із території ЗАЕС та Енергодара, демілітаризації станції та поверненню її під повний контроль України! Це врятує світ не тільки від ядерної, а й від масштабної екологічної катастрофи!", ‒ йдеться у повідомленні.

Російські військові блокують ротацію співробітників МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції. Це є грубим порушенням норм міжнародного права, повідомляє Міністерство закордонних справ.

На захопленій російськими окупантами Запорізькій атомній електротстанції ситуація погіршується. Дії росіян спрямовані на те, щоб після повернення станції під контроль України неможливо було відразу її доєднати до мережі. Про це сказав мінітр енергетики Герман Галущенко.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти привезли на Запорізьку АЕС сотні військових ‒ Енергоатом зробив тривожну заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі