неділя, 12 лютого 2023 17:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Міністр енергетики про захоплену російськими терористами АЕС: ситуація погіршується

Міністр енергетики про захоплену російськими терористами АЕС: ситуація погіршується
Російський терорист біля захопленої Запорізької атомної електростанції. Фото: Getty Images

На захопленій російськими окупантами Запорізькій атомній електротстанції ситуація погіршується.

Дії росіян спрямовані на те, щоб після повернення станції під контроль України неможливо було відразу її доєднати до мережі. Про це сказав мінітр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

"Якщо сказати, що там відбувається, то це погіршення ситуації. І це не тільки наша оцінка, ця оцінка збігається з оцінкою фахівців МАГАТЕ. Ми про це говорили з Гроссі (Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ. – Gazeta.ua), він знає це, і його експерти, які на місці", – сказав Галущенко.

Російські окупанти тиснуть на персонал, розповів міністр.

"По-перше, є певна лють з боку росіян через те, що вони не отримали бажаної кількості людей, які підписали "контракти" з ними, і, відповідно, тиск збільшується на персонал. Вони б'ють публічно, зникають люди, тобто звичайний російський терор", – сказав Галущенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позивний "122", "Звезда 109", "Шейх" і "Кулон": знайшли російських терористів, які захоплювали Запорізьку АЕС

"А другий трек – це те, що взагалі експлуатація станції зараз здійснюється таким чином, що вона погіршує якраз устаткування. Це суттєво погіршує можливості в подальшому включити її в мережу", – сказав міністр.

Безпеці ЗАЕС також загрожує скидання окупантами води у Каховському водосховищі.

"Це не лише наша оцінка, вона збігається з оцінкою експертів МАГАТЕ", – сказав Галущенко.

ЗАЕС розташована в місті Енергодар, яке росіяни окупували у березні. Станція – найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.

Торік МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС. Ситуація є безпрецедентною, написали вони.

Російські окупанти перетворили Запорізьку атомну станцію на військову базу, поставивши під загрозу весь континент, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Міністр енергетики про захоплену російськими терористами АЕС: ситуація погіршується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі