субота, 25 червня 2022 13:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Сміттєзвалище палає вже три дні: отруйний смог накриває Маріуполь

Сміттєзвалище палає вже три дні: отруйний смог накриває Маріуполь
У Маріуполі Донецької області горить третій день сміттєзвалище. Фото: скріншот з відео

У Маріуполі Донецької області горить третій день сміттєзвалище.

Попри заяви російських окупантів про гасіння пожежі, жодного МНС за цей час не було. Отруйний смог уже накриває Приморський район міста. Про це повідомив радник мера Петро Андрющенко в Telegram 25 червня.

"На полігоні твердих побутових відходів в Лівобережному районі висока ймовірність виникнення пожежі. Однак, через безглузді дії окупантів та перезавантаження будівельним сміттям від розбору завалів, гасіння пожежі стає неможливим. Знову окупаційна влада ставить екологічну ситуацію під загрозу бездіяльністю та безглуздими рішеннями", – зазначив він.

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко зазначив, що росіяни не мають, чим приборкувати пожежу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни бомблять з літака і штурмують на деяких напрямках – Генштаб про ситуацію на Донбасі

"Пожежа виникла на законсервованому сміттєвому полігоні по вулиці Флотській. Під загрозою – здоров'я та життя людей. Адже у повітря виділяються небезпечні речовини – фурани, діоксини. Особливо небезпечним є канцероген бензопірен. Він за рівнем впливу на організм належить до найвищого класу небезпеки", - повідомили в Маріупольській міськраді.

Мер зауважив, що пожежа на сміттєзвалищі є результатом "хаотичних та безграмотних дій окупантів".

"Вона призводить до викидів у повітря безліч хімічної отрути, яку вдихають тисячі жителів. До того ж, окупанти знищили всю техніку, тому не можуть ані локалізувати, ані ліквідувати пожежу. Якщо цього не зробити своєчасно, вогонь потрапить до "тіла" полігону. І погасити його буде майже не можливо. Це призведе до екологічної катастрофи", – зазначив Бойченко.

Гуманітарна ситуація в захопленому Маріуполі Донецької області стрімко погіршується. Окрім кризи з питною водою, в місті проблеми з їжею набирають нових масштабів.

Маріуполь Донецької області перетворюється на "зону бандитизму" за сприяння російських окупантів. Найвищий рівень формування банд, за словами Андрющенка, серед підлітків. Неповнолітні зловмисники "сколочують" банди і мародерствують: грабують літніх людей, відбираючи в них пенсії.

У місті залишаються приблизно 150-170 тис. людей. Мешканці п'ють воду з каналізації. У місті поширюється холера, грабують пенсіонерів.

Зараз ви читаєте новину «Сміттєзвалище палає вже три дні: отруйний смог накриває Маріуполь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі