пʼятниця, 10 лютого 2023 13:51

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ми повинні бути чесними" ‒ у міноборони Нідерландів розповіли про передачу Україні винищувачів F-16

"Ми повинні бути чесними" ‒ у міноборони Нідерландів розповіли про передачу Україні винищувачів F-16
Україна попросила у Нідерландів винищувачі F-16. Фото: 1zahid.com

Україна офіційно попросила Нідерланди передати винищувачі F-16.

Там відповіли, що літаки не можна передати відразу. Потрібно провести консультації із США та іншими союзниками. Про це заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Олленгрен, повідомляє NOS.

За її словами, виконати запит України – непросте завдання. Адже винищувач F-16 є частиною оборонної системи США. Тому для їх передачі потрібен дозвіл від американського уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винищувачі для України обговорюють за зачиненими дверима - Рютте

"Ми повинні обговорити наявність F-16 з американцями та іншими союзниками. І ми повинні серйозно дивитися на наслідки. Це не може статися за одну ніч. Ми повинні бути чесними в цьому відношенні", ‒ пояснила Олленгрен.

Вона також зазначила, що українські фахівці повинні пройти відповідну підготовку перед тим, як керувати винищувачами F-16.

Однак, Олленгрен припустила, що Україна в довгостроковій перспективі стане однією з країн, де будуть використовувати F-16.

"Країна все одно більше ніколи не зможе купувати російські винищувачі, як це було раніше", ‒ наголосила Олленгрен.

Президент Франції Еммануель Макрон не виключає можливості передачі Україні західних винищувачів. Але, за його словами, це не станеться найближчими тижнями. Про це Макрон сказав 10 лютого після позачергового засідання Європейської ради в Брюсселі.

Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер заявив, що зробить усе для того, аби передати Україні бойові літаки.

Зараз ви читаєте новину «"Ми повинні бути чесними" ‒ у міноборони Нідерландів розповіли про передачу Україні винищувачів F-16». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі