неділя, 23 липня 2023 10:59

Спецтема: Війна Росії проти України

Хоче стати "зерновою надімперією": в РНБО розкрили мотиви ударів Росії по Одесі

Хоче стати "зерновою надімперією": в РНБО розкрили мотиви ударів Росії по Одесі
Секретар РНБО Олексій Данілов прокоментував російські удари по Одесі. Фото: facebook.com/danilov.oleksiy

Своїми атаками на Одесу Росія хоче повністю ізолювати вихід України до Чорного моря.

Мета Кремля також ‒ через акт залякування упередити і нейтралізувати міжнародні зусилля з відновлення функціонування зернового коридору. Про це у Facebook написав секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов.

Він наголосив, РФ хоче створити штучні загрози голоду насамперед для країн Африки й підвищити рівень міграційних небезпек для Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський удар по центру Одеси: Кулеба звернувся до світу

"Росіяни очікують, що через шантаж примусять Захід до перемовин і прийняття путінського "зернового ультиматуму" ‒ відновлення експорту російського аміаку, зняття частини санкцій та інших обмежень. У свою чергу знищення української інфраструктури, що забезпечує функціонування зернового коридору, має зробити світ залежним від російського зерна, їх логістики та можливостей. План ‒ поставити світ на коліна і зробити Росію унікальним зерновим постачальником. Після провалу ідеї "енергетичної наддержави" Путін хоче стати "зерновою надімперією", ‒ зазначив Данілов.

За його словами, Україна добре обізнана з цими намірами агресора й належним чином на них відреагує. Насамперед повною мірою відповість на вбивства і руйнування.

"Світ і Захід мають проявити твердість і непорушність і дати свою достойну відповідь кремлівському щуру, яка має полягати у повноцінному відновленні функціонування українського зернового коридору під гарантії міжнародної безпеки", ‒ наголосив Данілов.

Вночі 23 липня росіяни завдали масованого ракетного удару по Одесі. Пошкоджені житлові будинки, портова інфраструктура, пам′ятки архітектури, зокрема Свято-Преображенський собор в центрі міста. Повідомляють про щонайменше одну загиблу людину та 19 поранених.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що за Одесу "обовʼязково буде відповідь російським терористам. Вони відчують цю відповідь".

Зараз ви читаєте новину «Хоче стати "зерновою надімперією": в РНБО розкрили мотиви ударів Росії по Одесі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі