четвер, 27 травня 2021 05:28

Громадського активіста забили до смерті у власному дворі

Громадського активіста забили до смерті у власному дворі
П'ять років тому на Тернопільщині в лікарні помер громадський активіст 48-річний Віталій Ващенко. Його забили до смерті у власному дворі. Фото: nova.te.ua

П'ять років тому 27 травня у лікарні Кременця на Тернопільщині помер громадський активіст 48-річний Віталій Ващенко. Його забили до смерті.

Напали, коли повертався додому – близько 22:00 напередодні. Били по голові та в груди. Крики почули сусіди й викликали міліцію. Нападники втекли. А Віталій отримав забійні рани голови, черепно-мозкову травму, політравму грудей, мав внутрішню кровотечу.

Двох убивць затримали у Дніпропетровську. Організатора — у Тернополі на власному авто. Четвертий виконавець злочину переховувався у родичів у Кам'янському на Дніпропетровщині. Їм 41, 32, 27 та 25 років. Усі раніше мали судимості. Із в`язниці вийшли за півроку до убивства Ващенка. За виконання замовлення їм заплатили 50 тис. грн. Про це тоді повідомляв начальник поліції Тернопільщини Олександр Богомол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активіст зарізав нападника

Перед убивством зловмисники близько двох годин чекали на жертву біля його будинку. Тим часом пили пиво та їли морозиво. За словами рідних, активістові неодноразово погрожували убивством за його діяльність. Проте він не сприймав ті слова всерйоз.

"Я відразу здогадувалася, що це замовне вбивство, адже чоловікові неодноразово погрожували. Організатор убивства киянин Олександр Закутній — важлива фігура у кримінальному світі. Два виконавці і посередник — теж особи з кримінальним минулим. За допомогою GPS-трекера бандити стежили за автомобілем мого чоловіка, мали при собі його портрет. Вбивці виправдовувались, що нібито хотіли лише "пріпугнуть". Але невже заради цього вони їхали із Дніпропетровщини до Кременця? Мій чоловік мав свій бізнес — постачав морозиво по селах, їздив "глухими" маршрутами, його можна було де завгодно перепинити, інсценізувати пограбування… Але ж ні, вони вчинили показову розправу — на нашому подвір'ї, на очах у сусідів. Відомо, що бандити готувалися до вбивства три місяці. Для поїздки на Тернопільщину організатор орендував автомобіль, в обласному центрі наймав дві квартири, тут придбав ще одного легковика", - розповідала дружина Наталія Ващенко.

Через місяць після похорону почали стежити за дружиною убитого активіста. Пізніше погрожували людям, які супроводжували жінку на судові засідання.

Вирок вбивцям винесла колегія суддів Тернопільського міськрайонного суду 3 липня торік. Олександра Закутнього і Сергія Бабенка судили за за нанесення важких тілесних ушкоджень, які призвели до смерті потерпілого. Перший отримав 10 років організацію, Бабенка відправили за ґрати на 8,6 року за пособництво. Олексія Цимбалюка і Максима Кондратенка засудили за групове умисне вбивство за попередньою змовою з корисливих мотивів на замовлення. Цимбалюку суд призначив 13 років позбавлення волі, а Кондратенку – 13, 6 року. Також суд призначив конфіскувати все майно, що є їхньою власністю.

Крім того, суд стягнув із Закутнього, Цимбалюка і Кондратенка на користь дружини вбитого Наталії Ващенко по 600 тис. грн, а з Бабенка – 300 тис. грн.

Віталій Ващенко у жовтні 2015 став депутатом міськради. Був головою фракції "Народний контроль". Допомагав жителям району під час звернень до судів і поліції. Побили його після інтерв'ю про утиски активістів громадського руху з боку судочинної системи та виявлення фактів про розкрадання коштів з міського бюджету. Ще раніше він заявляв, що суддя Кременецького суду Людмила Варневич чинить на нього та ще двох активістів "Народного контролю" тиск і всіма засобами намагається притягнути їх до відповідальності та накласти за видумане правопорушення штраф. Також Ващенко займався розслідуваннями незаконної вирубки лісу у Шумському районі, та добивався притягнення до відповідальності лісника, який збив двох підлітків. Тоді загинув 17-річний юнак. У Ващенка залишилося двоє синів.

Зараз ви читаєте новину «Громадського активіста забили до смерті у власному дворі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі