четвер, 16 червня 2022 19:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Довгими колонами і кораблями: як росіяни вкрали 180 тис. т українського зерна
6

Більша частина вкраденого українського зерна потрапляє в окупований Крим.
Дорога, яке веде з Запорізької області до півострова - через місто Чонгар.
Такі ж черги з фур у травні були біля пропускних пунктів міста Армянськ, до якого веде дорога з Херсонської області.

У травні країна-агресор Російська Федерація могла незаконно вивезти з тимчасово окупованих територій України понад 180 тис. тонн українського зерна вартістю понад 2 млрд грн.

Про це повідомяють журналісти програми "Схеми".

Супутники Planet Labs неодноразово фіксували довгі колони зерновозів, що тягнулись в бік окупованого Росією Криму.

Журналісти опублікували супутникові знімки таких колон на шляху з Запорізької області до Кримського півострова через місто Чонгар.

Такі ж черги з фур у травні були біля пропускних пунктів міста Армянськ, до якого веде дорога з Херсонської області.

Транспортування фурами - лише один з етапів вивезення російськими окупантами українського зерна.

Далі його вантажать на судна у кримському порту - у терміналі "Авліта", який зараз фактично контролюють росіяни.

Лише за травень і початок червня журналісти порахували прибуття до морського порту Севастополя щонайменше 12 вантажних суден.

Серед них суховантажі - російські "Матрос Позинич", "Матрос Кошка", "Михайло Ненашев", сирійські балкери Finikia і Souria. Невстановлені вантажні судна супутник фіксував і на початку червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіст поставив в ступор Лаврова про крадене в Україні зерно

Продукція, яку вантажать в порту Севастополя, належить Україні. За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, у Криму зрощення не було уже понад 7 років, зерно там вирости не могло.

Одне з суден після виходу з Севастополя помітили у сирійському порту міста Латакія, де з нього розвантажували українське зерно.

"Перша спроба була реалізувати в країни Північної Африки. Спочатку була пропозиція Єгипту. За нашим зверненням і дякую, Єгипет відмовився. Потім - у Ліван, він теж відмовився. І у кінцевому результаті - в Сирію. Це країна, яка підтримує агресора і є "сірою зоною", - розповів заступник міністра.

Загальна вартість україньского зерна, яке судна вивезли з Криму через термінал "Авліта", може сягати близько €70 млн. Це більше як 2 млрд 135 млн грн.

Російські окупанти четвертий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Минулого тижня росіяни відправили із захоплених районів Запорізької області товарний потяг з краденим зерном до окупованого Криму. З Харківщини вивезли майже 1,5 тис. т зерна, створюють загрозу голоду.

Зараз ви читаєте новину «Довгими колонами і кораблями: як росіяни вкрали 180 тис. т українського зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі