пʼятниця, 21 квітня 2023 09:19

Чому в Росії звільнили командувача Тихоокеанського флоту: аналітики назвали причини

Чому в Росії звільнили командувача Тихоокеанського флоту: аналітики назвали причини
Адмірала Сергія Авакянца звільнили з посади командувача російського Тихоокеанського флоту. Фото: korrespondent.net

Звільнення адмірала Сергія Авакянца з посади командувача російського Тихоокеанського флоту (ТОФ) може бути пов'язане з провалом його морської піхоти в Україні.

Іншою причиною називають невдалі масштабні навчання російських сил у Тихому океані. Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики звернули увагу, що уже колишнього командувача раптово змусили виконувати бюрократичну роботу. Його призначили до штабу, який займається російськими центрами військово-спортивної підготовки та патріотичного виховання. Це сталося відразу після раптової перевірки готовності флоту, яка почалася в РФ 14 квітня.

У Тихоокеанському флоті Росії заявили, що Аванкянц змінює посаду нібито через досягнення встановленого МО РФ граничного віку для військової служби. Однак навіть пропагандистське агентство ТАСС писало, що його джерела стверджували: мовляв, пониження на посаді не пов'язане з віком адмірала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики з'ясували, навіщо РФ підняла за тривогою Тихоокеанський флот

Аналітики також нагадують, що кілька російських генералів, у тому числі нинішній командувач російських військ в Україні, начальник генерального штабу Валерій Герасимов і головнокомандувач Сухопутних військ Олег Салюков, служать у ЗС РФ й після 65 років.

В ISW не виключають, що звільнення Авакянца пов'язане з незадовільними результатами морських піхотинців Тихоокеанського флоту. Зокрема, 155-ї та 40-ї бригад морської піхоти біля Вугледара.

"З іншого боку, Авакянц, можливо, якимось чином не зміг провести великомасштабні навчання в Тихому океані. Колишній російський офіцер і затятий націоналіст Ігор Гіркін пов'язав звільнення Авакянца з навчаннями ТОФ і саркастично поставив питання, чи може хтось організувати навчання в МО Росії – ймовірно, виступаючи за звільнення міністра оборони Сергія Шойгу", – зазначили в ISW.

Інший російський блогер також привітав звільнення Авакянця. За його словами, Росії необхідно призначити молодших командирів, як, наприклад, голова ГУР МО України Кирило Буданов.

Менше ніж за тиждень після раптової перевірки боєготовності у Росії відправили у відставку командувача Тихоокеанського флоту адмірала Сергія Авакянца. За словами віцепрем'єра, повноважного представника президента РФ в Далекосхідному федеральному окрузі Юрія Трутнєва, Авакянца нібито перевели на нову посаду.

У Росії 14 квітня Тихоокеанський флот у повному складі підняли за тривогою. Його привели у найвищу бойову готовність в рамках раптової перевірки за наказом міністра оборони Сергія Шойгу.

Зараз ви читаєте новину «Чому в Росії звільнили командувача Тихоокеанського флоту: аналітики назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі