пʼятниця, 21 липня 2023 08:27

Чи знайшли фахівці МАГАТЕ військову техніку та міни на Запорізькій АЕС ‒ Гроссі зробив заяву

Чи знайшли фахівці МАГАТЕ військову техніку та міни на Запорізькій АЕС ‒ Гроссі зробив заяву
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів про результати перевірки на Запорізькій АЕС. Фото: interfax.com.ua

Фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) здійснили додаткові інспекції та обходи на Запорізькій атомній електростанції.

Експерти не побачили там жодної важкої військової техніки, вибухових речовин або мін. Але вони все ще очікують доступу до дахів будівель реакторів. Про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Група фахівців МАГАТЕ перевірила блоковий щит управління, реакторний зал, басейн витримки, аварійний блоковий щит управління, приміщення, в яких розташовані електричні шафи систем безпеки та машинні зали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МАГАТЕ запевняють, що на ЗАЕС мінувань немає

"У машинних залах енергоблоків №1, 2 і 4 експерти МАГАТЕ бачили транспортні засоби, проте видимих слідів вибухових речовин або мін виявлено не було", ‒ зазначив Гроссі.

За його словами, співробітникам агентства досі не надали запитаний раніше доступ на дахи реакторів і їхні машинні зали, включно з блоками №3 і №4, які становлять особливий інтерес.

Окрім того, після руйнування росіянами греблі Каховської ГЕС, представники МАГАТЕ продовжують уважно стежити за ситуацією з наявністю води для охолодження шести реакторів ЗАЕС.

Гендиректор МАГАТЕ зазначив, що зараз водопостачання залишається відносно стабільним. Рівень води знижується приблизно на 1 см на день, в охолоджувальних ставках води достатньо на кілька місяців.

Російські окупанти на Запорізькій атомній електростанції планують перевести четвертий реакторний блок із холодного зупину до гарячого. Про це інформує пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) за результатами моніторингу.

Раніше Генеральний штаб Збройних сил України повідомив про можливу підготовку російськими терористами провокації на території ЗАЕС. На зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків станції були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої.

Зараз ви читаєте новину «Чи знайшли фахівці МАГАТЕ військову техніку та міни на Запорізькій АЕС ‒ Гроссі зробив заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі