понеділок, 26 вересня 2011 10:30

Біля берегів Камчатки риболовецьке судно протаранило атомний підводний човен

Біля берегів Камчатки риболовецьке судно протаранило атомний підводний човен

Тихоокеанський флот (ТОФ) зажадав компенсацію за пошкодження атомної субмарини "Святий Георгій Побідоносець", які вона отримала, коли на один з її бортів навалився рибальський сейнер "Донець" біля берегів Камчатки.

"Відповідно до законодавства, про факт навалу МРС "Донець" на субмарину ТОФ був письмово повідомлений нотаріус порту Петропавловська-Камчатського. У документі виражений морський протест щодо дій капітана сейнера та генерального директора ТОВ "Рибне". А також пред'явлена майнова вимога про відшкодування збитків у зв'язку з інцидентом", - повідомив в понеділок представник прес-служби ТОФ.

Він також повідомив подробиці інциденту, що стався біля берегів Камчатки в ніч на 21 вересня.

За його словами, підводний крейсер "Святий Георгій Побідоносець" знаходився в той день в бухті Мохова в надводному положенні, нерухомо, з включеними навігаційними вогнями.

"На підводному човні були організовані всі види оборони, а також велося безперервне візуальне і радіотехнічне спостереження", - зазначив співрозмовник агентства.

В 02.09 вахтою АПЧ була виявлена ціль, що йшла на тлі берегових вогнів. Було визначено, що це рибальський сейнер, який йшов на зближення з човном.

"Спроби викликати судно на зв'язок не дали результату. Командуванням оперативно було прийнято рішення, і в бік сейнера була випущена червона ракета, що попереджає про небезпечне зближення. Однак "Донець" продовжував рухатися вперед", - розповіли в прес-службі.

Намагаючись запобігти зіткненню, моряки випустили в бік сейнера ще три червоні ракети, але й вони були проігноровані.

"Через хвилину сейнер навалився на лівий борт підводного ракетоносця. Протидиверсійна вахта на човні вже була готова до застосування зброї", - зазначив представник ТОФ.

З його слів, після удару сейнер дав задній хід, на його палубі з'явилися люди, включили палубне освітлення.

"Оглянувши свої борти, як ні в чому не бувало, члени екіпажу сейнера через кілька хвилин залишили палубу, і погасили всі навігаційні вогні, створивши тим самим передумову для нової події", - сказав співрозмовник агентства.

Він додав, що рибалки обійшли АПЧ з лівого борту і збільшили хід, намагаючись швидко вийти з бухти.

Однак військові моряки вже доповіли про інцидент в порт, і рибалкам був даний наказ застопорити хід і стати на якір.

"В 02.40 сейнер виконав команду", - уточнили у флотській прес-службі.

З настанням ранку на сейнер була висаджена доглядова група, щоб додатково оглянути його корпус на предмет ушкоджень, а також перевірити суднову документацію і опитати екіпаж судна.

"На корпусі були чіткі сліди гумової обшивки АПЧ. Поведінка членів екіпажу, зокрема капітана, було неадекватною, що дозволяє припустити, що він перебував у стані алкогольного сп'яніння. Вся суднова документація була опечатана. При цьому капітан судна К. Гайдамовіч відмовився підписувати двосторонній акт про інцидент", - зазначив представник прес-служби.

В даний час в те, що трапилося розбираються відразу кілька відомств, в тому числі військова прокуратура ТОФ.

У свою чергу заступник Далекосхідного транспортного прокурора Михайло Степчук повідомив агентству, що зараз в рамках прокурорської перевірки фахівці опитують капітана порту Петропавловська-Камчатського.

"Підводний човен проходив розмагнічування. Зазвичай ця процедура проводиться в районах, де обмежена плавання інших суден. Зараз необхідно з'ясувати, чи були повідомлені про це представники службових та контролюючих органів порту", - додав він.

За його словами, розмагнічування - це особливий процес для бойового судна, яке не має визначатися на локаторах противника.

"В процесі роботи механізми накопичують енергію і її необхідно знімати", - пояснив Степчук.

Зараз ви читаєте новину «Біля берегів Камчатки риболовецьке судно протаранило атомний підводний човен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі