вівторок, 15 серпня 2017 05:03

Українська акторка отримала несумісні з життям опіки на зйомках фільму про комсомол
8

Інна Бурдученко
Фото: kino-teatr
Інна Бурдученко
Акторці Інні Бурдученко був 21 рік
Інна Бурдученко померла після зйомок епізоду
Українська акторка Інна Бурдученко померла молодою

У 1960-ті українській акторці Інні Бурдученко пророкували велику славу. Вона була талановита, молода, гарна, режисери пропонували їй найкращі ролі. Однак, знявшись у богохульній ролі в стрічці "Іванна", Інна зіткнулася із засудженням, а незабаром трагічно загинула. Їй був 21 рік.

Інна Бурдученко народилася в 1939 році у Чернігові. В юності захоплювалася художньою гімнастикою і музикою. Але раптово захотіла бути актрисою і поїхала вступати до київського театрального вишу імені Карпенка-Карого. Її з першого разу не прийняли. Рік Інна працювала реквізитором сцени в обласному театрі Чернігова, брала участь у масовках, зіграла роль Джемми у виставі "Овід".

Автор: kino-teatr
  За чутками, Папа Римський наклав анафему на стрічку "Іванна"
За чутками, Папа Римський наклав анафему на стрічку "Іванна"

За рік Бурдученко всупила до омріяного вишу. На чорняву дівчину з виразними рисами обличчя відразу ж звернули увагу. Режисер Віктор Івченко вибрав її на головну роль у фільмі "Іванна". Інна була на 3-му курсі.

Бурдученко зіграла дочку священика, оточення якої вселяло їй ненависть до радянської влади, - повідомляє chtoby-pomnili. Коли почалася Друга світова війна, з подачі свого нареченого, агента гестапо, Іванна стала працювати в Українському Центральному Комітеті, що співробітничав з окупантами. Дівчині, як і іншим співробітникам УЦК, доводилося бувати в німецькому концтаборі "Цитадель", де в жахливих умовах утримувалися взяті в полон військовослужбовці. Там німці набирали добровольців для служіння рейху. Іванна допомагала ув'язненим табору, брала участь в організації втечі. Життя Іванни закінчувалася трагічно - її заарештувалиі після жорстоких тортур стратили. Перед стратою дівчина скинула з себе натільний хрест.

Автор: kino-teatr
  Інна Бурдученко вірила у своє одужання
Інна Бурдученко вірила у своє одужання

Віктор Іларіонович Івченко створив всі умови, щоб актриса могла розкритися в цій ролі. Коли знімали епізод страти, Інна Бурдученко кілька днів голодувала, аби все виглядало переконливо, - пишуть fakty.ua

В кінці грудня 1959 року відбулася прем'єра фільму "Іванна". Успіх в СРСР був неймовірний.

"На одну з прем'єр кінотеатру "Київ" Інна запросила весь свій курс. Приймали фільм приголомшливо, і ми після перегляду приготували королівське крісло і несли нашу Інночку через всю Червоноармійську до інституту на руках. Там постелили килим через всю аудиторію, всі чоловіки стали перед нею на коліна. Потім було шампанське, читали їй вірші, все було дуже зворушливо", - згадував актор Валерій Дудник.

Автор: kino-teatr
  Акторці Інні Бурдученко був 21 рік
Акторці Інні Бурдученко був 21 рік

Коли "Іванну" привезли на кінофестиваль до Польщі, фільм із тріском провалився. Ширилися чутки, що на стрічку наклав анафему Папа Римський, оскільки головна героїня за сценарієм відрікається від Бога. Першими цю звістку привезли футболісти, які були тоді в Римі на Олімпійських іграх. Проте офіційного підтвердження цьому немає.

Директор картини Григорій Чужий говорив: "Фільм про дівчину, яка загинула, порвавши з церковниками, став лідером прокату 1960, лауреатом Всесоюзного фестивалю. Дивовижні очі Інни дивилися з афіш та обкладинок журналів. Але для групи фільм "Іванна" виявився фатальним. Микола Бажан (український поет, публіцист, культуролог - ред.), який повернувся з Італії, приніс Віктору Іларіоновичу газетну вирізку - послання Папи Римського з приводу нашого фільму. Як розповів нам Бажан, фільм був показаний в Польщі, але тут же заборонений митрополитом Вишинським. Підтримку своєї позиції він знайшов у Ватикані - Папа Римський прокляв фільм і всіх його творців у спеціальному посланні. Ми тоді не дуже вірили в подібні речі, тому вирішили нікому вирізку не показувати: навіщо сіяти паніку?".

Автор: kino-teatr
  Інна Бурдученко
Інна Бурдученко

Бурдученко отримувала безліч листів від глядачів, запрошення на зйомки з різних кіностудій країни. Але від пропозицій відмовлялася - на одній з прем'єр познайомилася зі своїм шанувальником Ігорем Кирилюком. Вони не хотіли розлучатися, і незабаром одружилися. Це і було причиною її відмови від запрошень "Мосфільму", "Ленфільму", Свердловської кіностудії.

Нарешті Інна погодилася знятися у фільмі "Так ніхто не кохав" на кіностудії Довженка. Вона грала дівчину Христину, яка з'являється в шахтарському містечку. Всі знають, що Христина - член релігійної секти. Але ось у неї трапляється любов з комсомольцем Арсеном, який допомагає їй повірити в комунізм. В одному з епізодів героїня Бурдученко, мала винести з барака, охопленого полум'ям, комсомольський прапор. Відзняли кілька дублів, і коли вже все горіло, вирішили зробити ще один. Партнер акторки зніматися відмовився, а Інна вбігла в барак.

Автор: kino-teatr
  Інна Бурдученко померла після зйомок епізоду
Інна Бурдученко померла після зйомок епізоду

Коли вона не повернулася, все зрозуміли: щось трапилося. У актриси застряг каблук, і саме в цей момент на неї впала палаюча балка. На знімальному майданчику була пожежна команда, але ніхто не наважувався кинутися в вогонь. Шахтар Сергій Іванов, який знімався в масовці, кинувся туди і виніс Інну з палаючого барака.

Бурдученко встигла закрити обличчя, але тіло на 78% обгоріло. Вона лежала в Донецькому лікувальному центрі, сподівалася видужати і зніматися в кіно. Люди масово здавали для акторки кров і шматочки шкіри. Але врятувати Інну не вдалося. Вона померла 15 серпня 1960 року, була на третьому місяці вагітності.

Автор: necropol
  Могила Інни Бурдученко на Байковому кладовищі. Поруч похований її чоловік
Могила Інни Бурдученко на Байковому кладовищі. Поруч похований її чоловік

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український співак помер на сцені під час виступу

Інну Бурдученко поховали на Байковому кладовищі. Віктор Івченко, дізнавшись про те, що трапилося, переніс інфаркт (фільм дознімав і переробив Сергій Параджанов. Він вийшов під назвою "Квітка на камені" - ред.), у художника-постановника загинув під тролейбусом син, у оператора і сценариста раптово померли дружини, у автора сценарію від невідомої хвороби померла дочка. За рік загинули семеро людей, пов'язаних із картиною.

Рівно за три роки, 15 серпня, повертаючись додому з Одеси на мотоциклі, Ігор Кирилюк потрапив в автокатастрофу і загинув.

Фільм "Іванна" на всякий випадок зняли з прокату.

27-річний голівудський актор Антон Єльчин загинув під колесами власного Jeep Grand Cherokee в Каліфорнії. Друзі чекали його на репетиції, але Антон перестав виходити на зв'язок. За кілька годин тіло актора виявили поруч із його будинком. Воно було притиснуте до воріт. Від удару конструкція погнулася.

Зараз ви читаєте новину «Українська акторка отримала несумісні з життям опіки на зйомках фільму про комсомол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі