субота, 03 листопада 2018 12:20

Померла найстаріша жінка України

 

3 листопада 2017 року на Чернігівщині померла 117-річна Христина Нагорна. Вона претендувала на звання найстарішої жінки світу, однак її рекорд не був внесений до "Книги рекордів Гінесса".

Христина Нагорна народилася 1 червня 1900 року у селі Жадове на Чернігівщині. Мати померла, коли дівчинці було 5 років. Виросла з батьком і мачухою. До школи не ходила, не вміла читати та писати. Понад 30 років пропрацювала у колгоспі біля птиці і худоби. У 100 років Христина Аврамівна тримала та сама доглядала корову. У 110 - займалася городництвом, розводила кролів та птицю.

 

"Без роботи сидіти не можу, зранку курей годую, в обід - кросворди розгадую, щоб голова краще працювала. Запитання читає мені моя помічниця по господарству Аллочка, а то я вже не бачу, та і зі слухом погано", - казала Христина Аврамівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер письменник Богдан Жолдак

Від першого шлюбу довгожителька мала єдину дочку Галину, яку пережила на 17 років. Також жінка поховала чотирьох чоловіків та внуків. Мала 12 правнуків. Деякі з них живуть у Жадовому, але з жінкою не спілкувалися.

Секрет її довголіття - фізична робота і здорова їжа. Щоранку вмивалася холодною водою і пила молоко. Ліків ніколи не приймала.

"Ми люди загартовані, пережили голод, війну. Тому організм сильний. У лихі роки виживали практично на траві. Кукурудзу і пшеницю їли у свята. За часів моєї молодості за фігурою, як зараз модно, не стежили. Гарною вважалася пухкенька дівчина, з червоними щоками - кров з молоком", - казала Христина Нагорна.

Жінка була відома в районі та за його межами як знахарка. Люди їхали до неї знімати хвороби та порчі. Також вона ворожила на картах.

У 2012-му у неї погіршало здоров'я, майже втратила зір. Відтоді не виходила із хати, її доглядали соціальні працівники. В останні роки довгожителька хворіла на гангрену.

Поховали Христину Нагорну у її рідному селі Жадовому Чернігівської області.

На 87-у році життя помер український художник-мультиплікатор Давид Черкаський. Славу йому принесли мульт­фільми "Острів скарбів", "Пригоди капітана Врунгеля", "Лікар Айболить".

Зараз ви читаєте новину «Померла найстаріша жінка України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі