неділя, 21 березня 2021 10:22

Померла легенда української соціології

Померла легенда української соціології
Ірина Бекешкіна 10 років очолювала фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. П'ять разів потрапляла до списку 100 найвпливовіших жінок України. ФОТО: Gazeta.ua

Рік тому на 69-му році померла Ірина Бекешкіна, яку називали легендою української соціології. В неї був рак шлунка. Коли звернулася до лікарів, то їй діагностували 4-ту стадію хвороби.

Ірина Бекешкіна народилася в місті Івдель Свердловської області Росії. В дитинстві хотіла стати балериною, але через невисокий зріст не змогла реалізувати мрію.

Закінчила Київський університет ім. Тараса Шевченка. Була науковим редактором журналу "Філософська думка", працювала в Інститутах філософії та соціології Національної академії наук. 1996 року стала заступником директора Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. Ця установа першою почала проводити екзитполи під час виборів в Україні. На президентських 2004-го зафіксувала масові фальсифікації, що стало одним із каталізаторів Помаранчевої революції. 2010-го Ірина Бекешкіна очолила Фонд, який за час її керівництва став одним із провідних аналітичних центрів країни. Через п'ять років він увійшов до рейтингу 90 найвпливовіших аналітичних центрів Східної та Центральної Європи, за версією Пенсильванського університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Був із Чорноволом у момент його загибелі - прощаються із Дмитром Понамарчуком

"В українців на першому місці, поза конкуренцією, цінність свободи. На жаль, законослухняність - на останньому", - розмірковувала Ірина Бекешкіна про наше суспільство.

Під час Євромайдану Ірина Бекешкіна критикувала авторитарний режим Віктора Януковича.

"Люди, які стояли на Майдані, – ідеальні європейці. Свобода, взаємодопомога, самореалізація. Очевидно, що в перспективі суспільство рухатимуть саме вони. Однак питання в тому, наскільки вони мають можливість ставати владою", - казала соціологиня.

Соціологиня Ірина Бекешкіна п'ять разів потрапляла до списку 100 найвпливовіших жінок України. Стала авторкою понад сотні наукових праць і багатьох публіцистичних видань. Померла 20 березня 2020 року в Києві. Похована на Байковому цвинтарі.

Зараз ви читаєте новину «Померла легенда української соціології». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі