середа, 14 квітня 2021 18:05

Помер свідок Голодомору Микола Онищенко

12 квітня 2021 року на 96-му році відійшов у вічність Микола Онищенко, член Наглядової ради Міжнародного благодійного Фонду Музею Голодомору, потерпілий від Голодомору, який протягом багатьох років відстоював безкомпромісну позицію вшанування кожної жертви геноциду і створення сучасного цілісного комплексу Музею Голодомору.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Микола Онищенко пережив геноцид 1932-1933 років в селі Роза, що на Бердянщині, у часи Другої світової війни потрапив до Німеччини як остарбайтер, пізніше до Польщі – як в'язень пересильного пункту
Микола Онищенко пережив геноцид 1932-1933 років в селі Роза, що на Бердянщині, у часи Другої світової війни потрапив до Німеччини як остарбайтер, пізніше до Польщі – як в'язень пересильного пункту

Микола Онищенко пережив геноцид 1932-1933 років в селі Роза, що на Бердянщині, у часи Другої світової війни потрапив до Німеччини як остарбайтер, пізніше до Польщі – як в'язень пересильного пункту, з якого "батьківщина" чартерним рейсом відправляла всіх одразу на Урал, кандидат фізико-математичних наук, головний інженер "Луганськтепловозу" на пенсії, вимушений переселенець через російсько-українську війну, що триває з 2014 року.

Активна громадянська позиція Миколи Павловича Онищенка була своєрідним дороговказом не лише для музейників, міжнародної спільноти Фонду, благодійників проєкту Творення Музею Голодомору, а й для багатьох українців у світі. Неможливо переоцінити внесок Миколи Онищенка у справу відновлення та збереження національної пам'яті.

Висловлюємо співчуття родині Миколи Онищенка – вірній дружині Таїсії Григорівні, донці Лесі та синові Тарасу. Нехай приклад громадянського служіння Миколи Павловича стануть для вашої родини опорою та підтримкою, надихають вже ваших дітей на життєвій дорозі.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Активна громадянська позиція Миколи Павловича Онищенка була своєрідним дороговказом не лише для музейників, міжнародної спільноти Фонду, благодійників проєкту Творення Музею Голодомору, а й для багатьох українців у світі
Активна громадянська позиція Миколи Павловича Онищенка була своєрідним дороговказом не лише для музейників, міжнародної спільноти Фонду, благодійників проєкту Творення Музею Голодомору, а й для багатьох українців у світі

Для всіх громадянський заповіт Миколи Онищенка буде слугувати справжньою настановою втілити в життя перший у світі цілісний Музей Голодомору.

"Наша українська нація була покалічена Голодомором. Ті, хто пройшли через біду, катування, втрати в родині, змінилися назавжди. Тому Музей і вся робота навколо нього має бути націлена на відновлення нашої нації. В цьому будівництві повинна взяти участь вся Україна"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наглядач склав удвоє обруч бочки і зарубав Бєрьозова. Навколо утворилася калюжа крові

Прощання з новоприставленим Миколою Онищенком відбудеться в четвер,15 квітня 2021 року, у Києві:

– З 11:00 до 12:00 – у ритуальному залі на території лікарні "Феофанія" у Києві. Чин відспівування проведе о. Петро Ландвитович (ПЦУ).

– З 14:00 – у ритуальному корпусі Київського крематорію(зал поруч із адміністрацією).

Микола Онищенко народився 17 грудня 1925-го в селі Нововасилівка Бердянського району Запорізької області. Батько був вантажником у порту, мати – домогосподаркою. 2-річним із батьками переїхав у сусіднє село Роза. Там пережили Голодомор. Закінчив вісім класів школи у Бердянську. Займався у гімнастичній групі спортивної школи "Спартак". 1943-го потрапив у нацистський штрафний табір. За 1,5 року звільнили американські військові. Після повернення в Радянський Союз арештували і відправили в концентраційний табір на Урал. Утік із поїзда. Поїхав у Киргизію, де вже жили його батьки. Там отримав середню освіту. Закінчив Маріупольський металургійний інститут – зараз Приазовський технічний університет. Захистив кандидатську дисертацію у Білоруському технічному університеті. 25 років працював на Луганському тепловозобудівному заводі: майстром, згодом – заступником директора. 10 років викладав у Східно­українському університеті імені Володимира Даля. У серпні 2014-го виїхав із Луганська. Проживав у Києві з дружиною і внуком Миколою. Малював. Складав вірші. Володів іспанською, німецькою, польською та англійською мовами. З дружиною Таїсією Григорівною виховував 3 дітей і 5 онуків.

Зараз ви читаєте новину «Помер свідок Голодомору Микола Онищенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі