пʼятниця, 02 квітня 2021 09:06

Папою Римський помер за 7 хвилин до вечірньої молитви

Папою Римський помер за 7 хвилин до вечірньої молитви
Іван Павло II очолював католицьку церкву протягом 26, 5 років. Фото: pixabay

За 7 хв. до вечірньої молитви, яка за ватиканським порядком денним припадає на 22:45, 2 квітня 2005 року помер Папа Римський Іван Павло ІІ.

На момент смерті він був у свідомості. Люди з його найближчого оточення пригадують, що спробував зробити прощальний жест у бік пл. Святого Петра, де були десятки тисяч вірних.

У свідоцтві про смерть причиною назвали септичний шок та серцево-судинний колапс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль запросив Папу Римського в Україну

Іван Павло II очолював католицьку церкву протягом 26,5 років. Довше за нього цю посаду займав лише Папа Пій IX - 32 роки. Іван Павло II був поляком — перший в історії Папа-слов'янин, а також перший Папа-неіталієць з часів голландця Адріана VI, який служив з 1522-го по 1523 рік. Він - поет і поліглот, також актор, драматург і педагог. Філософ історії, феноменолог, містик й представник християнського персоналізму. Іван Павло II є автором понад 120 філософських і богословських робіт, 5 книг, остання з яких, "Пам'ять і ідентичність", вийшла у світ напередодні його останньої госпіталізації 23 лютого 2005 року. Але головним папським "бестселером" стала книга "Переступити поріг надії" 1995 року, примірників якої видали майже 20 млн. Також він є автором п'єс "Золотих справ майстри", "Брат нашого Бога", "Фатальна звістка", поем і віршів. Іван Павло II добре володів 6 мовами, але свої звернення до вірних проголошував і багатьма іншими.

На запрошення українського уряду і католицьких ієрархів 23 червня 2001 року Іван Павло ІІ прибув в Україну. Він відслужив у Києві та Львові 4 служби, на месах були присутні понад 2 млн прочан. Папа виголосив 11 проповідей і промов українською мовою. Найбільш масове богослужіння за участю Папи Римського прийшлося на останній день візиту понтифіка в Україну. Понад 1 млн осіб зібрався у середу на літургію за візантійським обрядом за участю Івана Павла II на Львівському іподромі.

"Папа дрімав у кріслі. До нього вишикувалася черга з міністрів та інших чиновників. Він руку потисне й далі кимарить. Коли я підійшов, президент сказав: "А це - наш космонавт". Папа прокинувся, його очі загорілися. Простяг мені руку й довго тримав у своїй. Гарною українською сказав: "Мені дуже приємно бачити космонавта. Як там у космосі?", - пригадував зустріч український космонавт Леонід Каденюк.

12 березня 2000-го Папа Іван Павло II публічно вибачився перед людством за гріхи Католицької церкви. Усього з моменту обрання Понтифік вибачався з різних причин більше 100 разів.

Зараз ви читаєте новину «Папою Римський помер за 7 хвилин до вечірньої молитви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі