четвер, 03 травня 2018 16:11

Ніцой прирівняла Гриневич до Табачника

Ніцой прирівняла Гриневич до Табачника
Письменниця Лариса Ніцой розповіла, який негатив може бути від рішень міністра освіти Лілії Гриневич. Фото: dsnews.ua

Письменниця Лариса Ніцой розкритикувала міністра освіти Лілію Гриневич за підписання мовних угод.

"Лілія Гриневич уклала угоду з болгарським міністром освіти про квоти на мову в українській освіті. Український міністр освіти пообіцяла болгарському міністру освіти проводити навчання українських школярів болгарською мовою майже навпіл з державною, у співвідношенні 60 відсотків державною мовою і 40 відсотків предметів болгарською. Однак в Україні ще не ухвалений закон про середню освіту і не ухвалені мовні квоти в освіті. Законопроект не був обговорений народом, не був проголосований депутатами, він навіть ще не поданий до ради. На рівні держави питання про квоти на мову у школах не утверджене", - вважає Ніцой, передає Infa.

Вона каже, що Гриневич створює небезпечний прецедент.

"Що буде якщо Україна ухвалить закон про середню освіту з іншими квотами, а це будуть точно інші квоти. Згідно з Венеційськими рекомендаціями в старших класах буде перехід меншин на 100-відсоткове навчання державною мовою. Тоді Україна виглядатиме брехухою в очах Болгарії. Українці постануть перед фактом прописувати ті квоти, що вже наобіцяла міністерка", - каже письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовну проблему в Україні можуть вирішити тільки "соціальні ліфти" – Фаріон

На думку Лариси Ніцой, Лілії Гриневич слід заборонити укладати мовні угоди з міжнародними партнерами.

"Лілія Гриневич діє гірше Табачника. Дмитро Табачник підписував внутрішні документи, всередині країни, щодо мови. Ці документи можна було на рівні України й скасувати, обравши новий парламент, призначивши нового міністра", - додала вона.

26 квітня Декларацію щодо виконання мовної статті закону "Про освіту" та гарантування прав болгарської меншини підписали міністри освіти України та Болгарії. Болгарська меншина в Україні отримає необхідні умови для вивчення та навчання рідною мовою, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Зараз ви читаєте новину «Ніцой прирівняла Гриневич до Табачника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі