неділя, 29 квітня 2018 09:40

Мовну проблему в Україні можуть вирішити тільки "соціальні ліфти" – Фаріон

Мовну проблему в Україні можуть вирішити тільки "соціальні ліфти" – Фаріон
Ірина Фаріон: "українці самі зраджують свою мову" Фото: ukrreporter.com.ua

Мовну проблему в Україні можна вирішити тільки використовуючи "соціальні ліфти". Таку думку висловила мовознавець Ірина Фаріон.

"Не дати освіти, не дати роботи – защебечуть моментально. І не реагувати на російську мову. У нас в країні є всі умови для того, щоб навчитися державної мови. Ці російськомовні так звані українці - хохли і малороси - коли їдуть на заробітки до Америки, моментально опановують англійську. Коли йдуть "зароблєти" до Польщі, то "по-польськєму" защебечуть. Коли їдуть на заробітки до Чехії, то по-чеському будуть говорити. На своїй батьківською кров'ю политій землі вони досі не заговорили мовою Тараса Шевченка?" – сказала Фаріон на ток-шоу "Протилежний погляд".

Вона звернула увагу на те, що українці самі зраджують свою мову. Перш ніж апелювати до закордонного чинника, треба подивитися, що робиться в нашій державі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовні квоти на телебаченні зроблять жорсткішими

"Що запровадила Грінєвіч в законі про вищу освіту. Катастрофа. Вона запровадила право тестуватися мовою національних меншин. Її преспокійно можна перейменувати з міністра освіти на міністра національних меншин!", – вважає мовознавець.

Декларацію щодо виконання мовної статті закону "Про освіту" та гарантування прав болгарської меншини підписали міністри освіти України та Болгарії.

Болгарська меншина в Україні отримає необхідні умови для вивчення та навчання рідною мовою, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Зараз ви читаєте новину «Мовну проблему в Україні можуть вирішити тільки "соціальні ліфти" – Фаріон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі