четвер, 26 квітня 2018 17:21

Гриневич домовилась із болгарами про мову в школі

Гриневич домовилась із болгарами про мову в школі
Гриневич підписала угоду із Болгарією. Фото: mon.gov.ua

Декларацію щодо виконання мовної статті закону "Про освіту" та гарантування прав болгарської меншини підписали міністри освіти України та Болгарії.

Болгарська меншина в Україні отримає необхідні умови для вивчення та навчання рідною мовою, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

"Сторони окремо підтвердили важливість вивчення державної мови як чинника інтеграції країни та суспільної згоди через розширення вживання державної мови у навчальному процесі, зокрема шляхом збільшення часу навчання державною мовою", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська влада боїться висновків Венеціанської комісії про державну мову - Ніцой

Додатково Україна та Болгарія затвердили програму співпраці в освітній сфері.

"Ми дуже цінуємо конструктивну позицію Болгарії щодо закону "Про освіту" та раді, що нарешті вдалося підписати Декларацію про гарантування прав осіб, які належать до національної меншини Болгарії, вивчати рідну мову та навчатися нею", - зауважила міністр освіти Лілія Гриневич.

У вересні 2017-го Верховна рада прийняла Закон "Про освіту". Навколо мовної статті закону виникли суперечки. Занепокоєння висловили Угорщина, Румунія та Молдова. Там вважають, що український закон порушує права їхніх меншин. Пізніше Міністерство закордонних справ відправило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії. Там не згодні з претензіями угорського уряду, що мовна стаття українського Закону "Про освіту" обмежує права національних меншин.

Зараз ви читаєте новину «Гриневич домовилась із болгарами про мову в школі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі