пʼятниця, 29 липня 2016 00:25

Зелень у горщиках замовляють на півроку вперед

Автор: фото надане Олександром Балюрою
  Співвласник ферми ”Карпусь” у селі Маломихайлівка на Дні­пропет­ровщині Олександр Балюра показує горщики з листовою капустою кейл. Її часто замовляють клієнти. Рослина коштує 20 гривень
Співвласник ферми ”Карпусь” у селі Маломихайлівка на Дні­пропет­ровщині Олександр Балюра показує горщики з листовою капустою кейл. Її часто замовляють клієнти. Рослина коштує 20 гривень

— Зрізана зелень погано зберігається. А вирощена в горщику простоїть на підвіконні до двох тижнів. Якщо вчасно поливати, може й півроку, — каже 39-річний Олександр Балюра, співвласник ферми "Карпусь" у селі Маломихайлівка на Дніпропетровщині.

Торік фермери почали доставляти покупцям живі пряні трави у горщиках, м'яту, салати. Мінімальне замовлення — 12 горщиків. Стільки вміщається в картонний ящик. Коштує 240 грн. На фермі вирощують п'ять видів м'яти - апельсинова, шоколадна, цитрусова, полунична і мароканська. Продають у горщиках розмарин, орегано, тім'ян, базилік, рукола. Вирощують інші непоширені продукти - помідори черрі, різні види перцю.

— Щотижня сіємо й збираємо врожай. Зелень росте від 45 до 120 днів, залежно від пори року. Щотижня замовляють 30–40 ящиків. Доставляємо в Дніпро, Київ. Клієнтів шукали на фестивалях, ярмарках. Часто купують зелень родини із дітьми. Іноді на ящик скидаються пенсіонери. Просять привезти незвичайні сорти м'яти. Потім їх висаджують на дачі. Ми вирощуємо п'ять видів цієї рослини — апельсинову, шоколадну, цитрусову, полуничну й мароканську. Ще є розмарин, орегано, тим'ян, базилік, різні види салату. Працюємо з клієнтами за передплатою — замовлення отримуємо на півроку чи рік уперед. А потім щотижня привозимо трави з грядки.

Непроста ситуація в країні та близьке розташування ферми від зони АТО спонукали шукати нові ідеї, як вижити самим та дати роботу людям. Зберегти життя на фермі - це основна ціль уже декілька років. Друзі з Європи підказали налаштувати прямі відносини між фермерами та городянами-покупцями. В Європі давно звикли, що на підвіконні стоїть така корисна рослина. Відщипнув кілька листочків — додав у салат, суп, м'ясну страву чи десерт.

Знову працюємо із супермаркетами. Спершу вони відмовлялися від продукції. Ми переконали, що горщики не потрібно тримати в холодильнику. Товарний вигляд вони зберігають до 10 днів. Це переконало. Нерозпродану зелень ми забирали. Спершу повертали близько третини горщиків. Треба було привчити покупця до товару. Зараз уклали вигідніші угоди із супермаркетами і вже не забираємо залишки товару.

Аналітики кажуть, подібний бізнес не потребує великих капіталовкладень. Для початку вистачить 2–3 тисячі гривень. Основні витрати — купівля насіння, горщиків і супутнього обладнання. Вирощувати зелень можна навіть на балконі, кажуть на фермі "Карпусь".

Зараз ви читаєте новину «Зелень у горщиках замовляють на півроку вперед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі