пʼятниця, 16 жовтня 2020 06:00

Зарплата зросла в півтора разу

— На початку карантину працювали віддалено. Хтось із колег пішов у відпустку. Коли вийшли на роботу, відмовилися від одного офісу, — розповідає 35-річна Олена Циганок, керівниця тур­агентства "Тур Бонжур".

— Найбільшим стресом стала ніч 13 березня. Тоді скасовували авіарейси. Ми по дві-три доби не спали. Були на зв'язку з клієнтами, які не могли повернутися додому. Багато турагенцій 1 липня тільки почали думати, чи виходити на роботу. Не кожен може витягнути оренду, оплатити роботу менеджерів. Продажі турів упали вдвічі. Частина людей вирішила відкласти подорож на наступний рік. Популярні напрямки не змінилися — Туреччина і Єгипет. Бронюють Домінікану, Занзібар, Об'єднані Арабські Емірати. Перше питання від клієнтів: чи потрібно здавати тести на коронавірус по прильоту й по поверненню, чи необхідна самоізоляція. Ситуація постійно змінюється. Пропонуємо оформляти страховку від невиїзду.

22-річна Анастасія Щерба працює вчителем англійської мови в приватному центрі творчості.

— Сподівалися, що карантин — ненадовго. Центр закрили на місяць, потім почали працювати дистанційно. Займаюся з дітьми 3–5 років, — каже Анастасія Щерба. — Уроки стали дешевшими та втричі коротшими. Кількість вихованців на початку карантину зменшилася. Із восьми у групі залишилися троє. В такому режимі були до червня. Влітку мали традиційні канікули. У вересні вирішили — працюватимемо в офісі. В групах побільшало дітей. Торік було 8–10, а зараз 10–12. За уроки оплату збільшили. Зарплата вчителів зросла приблизно в півтора разу.

Батьки заходять у приміщення тільки в бахілах. Поставили антисептики. Раніше в кімнатах було багато іграшок. Тепер їх прибрали, щоб постійно не прати. Займаємося без масок, бо діти мають бачити нашу міміку.

— Проблем із виплатами не було. Навпаки під час карантину мені підвищили зарплату. Це показник того, що не дарма вкладала душу в роботу, — говорить маркетолог Сніжана Ліщук, 22 роки.

— Працюю в мережі ресторанів. Щоб витягнути бізнес під час карантину, запустити доставку. На наших сторінках у соцме­режах показували роботу кухні. Клієнти довіряли нам, бо бачили, як все виглядає.

— Прибуток упав утричі, ціни не змінювали. Зараз екскурсії відбуваються у звичному режимі. Раніше носили маски. Але оскільки гуляємо на відкритому повітрі та дотримуємося дистанції, ніхто їх не надягає. Використовуємо вологі серветки й антисептик. Температуру не міряємо, бо у приміщення не заходимо, — каже власниця бюро екскурсій Софія Грабовецька. — Екскурсій стало менше. Хто працював із місцевими клієнтами, мав достатньо замовлень. Хто з іноземцями — сидить без роботи. Для кого екскурсії були додатковим заробітком, ті зосередилися на основній професії. Якщо основним — довелося шукати іншу роботу.

Зараз ви читаєте новину «Зарплата зросла в півтора разу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі