понеділок, 13 березня 2006 19:03

Замовлення у паркетників почнуться з квітня

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Майстри Володимир Головань (на фото ліворуч) та Владислав Довгаль у квартирі на бульв. Верховної Ради в Києві. Зазвичай вони працюють без респіраторів. Належать до тих паркетників, які вважають, що деревний пил виводиться із легень
Майстри Володимир Головань (на фото ліворуч) та Владислав Довгаль у квартирі на бульв. Верховної Ради в Києві. Зазвичай вони працюють без респіраторів. Належать до тих паркетників, які вважають, що деревний пил виводиться із легень

Знайти паркетника в Інтернеті виявилося досить важко. Лише після третього запиту пошукова система видала потрібний номер телефону. Його власник киянин Костянтин Барилович працює з паркетом вже понад 20 років. І хоча від шкідливої роботи погано спить, має кашель і головні болі, у 51 рік вчитися іншому ремеслу вважає запізно.

— Більш шкідливої професії я не знаю. Однак це моя робота і я краще не вмію нічого робити, — каже майстер. — Шліфувальна машина поки що стоїть без діла. Але підшипники змащені, барабан налаштований, і вона готова працювати.

Для паркетника головне — мати власний інструмент, який коштує недешево. Одеська шліфувальна машина барабанного типу — $1100, а імпортна для плаского шліфування — від 1,5 до 5 тис. євро. Для доброго заробітку потрібні обидві. А щоб орендувати такий пристрій, бажано мати київську реєстрацію — її часто запитують у прокатних конторах.  

— "ЕСО 80" — одеська шліфувальна машина — найпопулярніша на просторах СНД, — гладить свою "годувальницю" пан Костянтин. — Я беру три долари за квадратний метр шліфовки і триразове покриття лаком. Жду весни. Зараз мертвий сезон.

Учень може заробляти від 50 до 100 гривень за день

— Ну, це кому як, — заперечують робітники приватної бригади паркетників, які працюють у новобудові на бульв. Верховної Ради. — Замовлення є й узимку, хоча їх менше, —  каже В"ячеслав Серган, 34 роки.

Попри те, що з"являється нова техніка і речовини стали не такими їдкими, цю професію обирають одиниці. Робота кропітка, а обладнання важке й громіздке. У Києві для перевезення інструментів паркетник щоразу викладає більш як 100 грн, бо легковиком усього реманенту не забереш.

За паркет беруться рідко навіть ті, хто дещо в цьому тямить. Бо треба знати багато тонкощів з технології укладки. Вчитися краще у невеликій бригаді, стверджують майстри. За півроку можна засвоїти професію настільки, що, купивши шліфувальну машину, почати працювати самостійно.

Учень паркетника заробляє від 50 до 100 грн за день. Спеціалісти з досвідом отримують $600— 800 і навіть $1200 на місяць, якщо є постійні замовлення. Починають із простої "палубки"— коли дощечки укладаються паралельно одна до одної. Вершина майстерності — техніка "канат" і художні види укладки для палаців чи музеїв, вартість яких сягає $100 за кв. м.

Головний потік замовлень у паркетників іде через колишніх клієнтів. Той, кому добре поклали паркет, завжди порадить майстрів друзям. — Хоча щомісяця платимо приблизно $200 за рекламу, — каже напарник В"ячеслава Сергана Владислав Довгаль, 36 років. — Найчастіше розміщуємо оголошення в "Авізо", "Київ на долонях", "Експрес", "Стройся", "РИО".

В офіційно зареєстрованих фірмах теж можна заробляти. Проте новачків, тим більше іногородніх, вони рідко беруть, — вважають паркетники.


Вартість роботи


 Вид укладання паркету  Вартість нарізки й укладання паркету
 Палуба/Ялинка/Шашка  від $5
 Корзинка/М"яч/Трилисник  $10–15
 Канат  від $20

Зараз ви читаєте новину «Замовлення у паркетників почнуться з квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі