понеділок, 30 січня 2006 20:11

За що платять київським секретаркам?

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Cтароста групи Марина Процко, 19 років, набирає ”всліпу” 120 знаків за хвилину
Cтароста групи Марина Процко, 19 років, набирає ”всліпу” 120 знаків за хвилину

Щодня у Києві відкриваються 50–60 вакансій секретарок — стверджують маркетингові дослідження Київського інституту секретарів. Цей навчальний заклад було засновано 84 роки тому на базі перших міських курсів машиністок.

— При слові "секретарка" на устах чоловіків виникає якась не дуже гарна посмішка. Вас це не ображає? — питаю у Вікторії Ігнатової,  34 роки, директора з розвитку інституту секретарів.

— У нашій справі теж є місце подвигу, — не розгубилася співрозмовниця. — На моїй пам"яті тендітна секретарка відвела небезпеку у вигляді озброєного загону міліції від редакції одного опозиційного видання. У цей час директор та підлеглі смиренно чекали за дверима, коли минеться "облава".

За хвилину нас із фотокором пригощають запашним чаєм у кабінеті директора. Молоді викладачки охоче розповідають про свою роботу.

При слові "секретарка" на устах чоловіків виникає якась не дуже гарна посмішка

— Негативне значення слова "секретарка", що з"явилося через кіно та бюрократію, сьогодні проступає лише в розмовах на тролейбусних зупинках, — спокійно зазначає викладач психології Тетяна Орлова, 32 роки. — Ніяких голих спин, животів і запаморочливих нарядів у офісах ви не побачите. Тільки гарні манери, знання справи, поміркованість та доброзичливе ставлення до відвідувачів.

Ідеальна секретарка, яку змалювали викладачі, — це жінка з вищою освітою. Вона вільно володіє комп"ютером, знає правила ділового етикету, має власний стиль одягу, аналітично мислить, вправляється з документами і може ефективно планувати роботу керівника. Цьому можна навчитися за $240 упродовж двох місяців інтенсивного навчання. За направленням від центру зайнятості — курси безкоштовні.

Якщо розглядати цю професію у вигляді сходинок, то першою буде дівчинка з приймальні, або ресепшн.

Ці милі створіння відповідають на телефонні дзвінки. Вони радо запропонують чай та каву, допоможуть зняти верхній одяг. Іноді розважать відвідувача бесідою. На політичні та релігійні теми працівницям говорити не бажано, тим більше — сперечатися. На цьому етапі кар"єри секретар отримує $100–150. Це, як правило, дівчата після школи без досвіду і знання іноземної мови.

Друга сходинка — референт. Він, а частіше все ж таки "вона", володіє кількома комп"ютерними програмами, грамотно пише і розмовляє. Швидкість набору тексту — від 100 до 330 знаків за хвилину "наосліп". Такі фахівці мають $200.

Далі йде секретар-діловод. Він уміє складати документи за ГОСТом, користується бухгалтерською програмою 1С Бухгалтерія, веде кадрову документацію, знається на законах у межах спеціалізації. За це отримує $300. Іноді знання англійської дозволяє заробляти $350–400.

Щодня у Києві відкриваються 50–60 вакансій секретарок

Офіс-менеджер — це керівник відділу секретарів, який керує загальною роботою офісу, організовує та проводить презентації, приймає делегації. І заробляє $300–400.

Асистент керівника — це найвища "каста" секретарів, від якої рукою подати до посади комерційного директора чи співвласника. Асистент покликаний влаштовувати закордонні поїздки керівника, володіє конфіденційною інформацією, має право ухвалювати рішення, коли керівник відсутній. Зарплата по Києву сягає $800.

Асистентами керівника дедалі частіше стають чоловіки. Буває, що дружина керівника надто ревнива, або директор віддає перевагу сильному плечу. Таких кадрів не вистачає при Міністерстві закордонних справ, військових організаціях та холдингах.

Випускниці інституту успішно працевлаштовуються після курсу навчання. Наталя Цвіла, 23 роки, поступила за направленням від обласного центру зайнятості. Працює у "Смарт-груп" і отримує "зі старту" $300. А Ольга Кушнір за рік пройшла шлях від секретаря до помічника керівника "AV Корпорейт Сервісіс".




Вакансії

Посада: Хазяйка офісу — помічник секретаря

Вимоги: Активність, акуратність, пунктуальність, вік від 18 до 35 років.

Обов"язки: Зустріч та прийом відвідувачів, розподіл телефонних дзвінків, допомога в роботі з документами, приготування чаю та кави для відвідувачів. Часткова зайнятість.

Графік роботи: з 17.00 до 21.00

Координати: Район – Поділ. Телефон: 531-37-32.

E-mail: [email protected]



Посада:Секретар

Вимоги: Досвід роботи 1 рік. Освіта вища. Жінка від 22 до 35 років.

Графік роботи: Повний день.

Рекламному агентству на постійну роботу потрібен секретар з гарним знанням Microsoft Office; української, російської та англійської мови, з гарною дикцією.

Обов"язки: Ведення ділового листування по e-mail, відповіді на телефонні дзвінки, робота з офісною технікою.

Зарплата оговорюється на співбесіді.

Прохання надсилати детальне резюме за адресою:

[email protected]; [email protected]. Дзвінки за тел:8-097-8573157, контактна особа — Галина Георгіївна.


Поради новачкам

У перші дні роботи не варто говорити багато про себе, не слід пліткувати і робити висновки з пліток. Це може зіпсувати стосунки.

За правилами телефонного етикету, треба назвати організацію, представитися, привітатися.

Зараз ви читаєте новину «За що платять київським секретаркам?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі