неділя, 29 липня 2007 17:27

За 30 срібняків Юда міг би купити потриману іномарку

Усі знають євангелійську історію зради, коли Юда Іскаріотський видав Ісуса за 30 срібняків. За ті гроші зараз він міг би купити потриманий автомобіль.

У юдеїв 30 срібних сиклів — це символічна ціна раба. Чималі гроші на той час. Один срібний сикль дорівнював 4 динарам. Найманий робітник або римський солдат за день заробляв 1 динар. Платити менше вважалося несправедливим. Тому 30 сиклів, або 120 динарів — мінімальний заробіток за чотири місяці. За динар, кажуть довідники, можна було купити невелику вівцю або 12 буханок хліба.

Цікаво дослідити, скільки сьогодні вартує "український динар". З 1 липня цього року мінімальна зарплата в Україні становить 440 грн. Ділимо на 30. Виходить за день 15 грн, або $3. Якщо буханка хліба в середньому коштує 2 грн, то за "український динар" можна купити 7 хлібів. Це менше, ніж дві тисячі років тому в Палестині. Хоч тоді життя було значно дешевшим. Місячна оренда дому становила 4 динари. За 1 динар можна було влаштувати велику вечерю. А за 15 грн тільки скромно пообідаєш.

Тепер підрахуємо, скільки б заробив Юда, якби йому платили "українськими динарами". 120 множимо на 15. Виходить 1800 гривень.

Але Юда жив у наддержаві античного світу. Римська імперія воювала, тому тримала професійну армію. Римський легіонер отримував 30 імперських динарів на місяць. Сучасна наддержава — це США. Вона теж постійно воює і має армію. Американський новобранець щомісяця отримує десь $950. Ділимо на 30. Виходить, що "американський  динар" — трохи більше ніж $30. Тобто він удесятеро "важчий" за український.

Тоді "заробіток" Юди за імперськими мірками — 18 000 грн. У доларах — 3600. За такі гроші сьогодні можна купити потриману іномарку.

Зараз ви читаєте новину «За 30 срібняків Юда міг би купити потриману іномарку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі