середа, 29 липня 2009 17:11

Вигідно продати пшеницю державі можна тільки через посередників

Автор: фото: Олена ГОРДІЄВА
  Комірник Юрій Корінний провіває зерно на току сільгосппідприємства ”Ілліч-агро” у селі Томашівка Уманського району Черкаської області. Підприємство засіяло пшеницею 847 гектарів, зібрало по 47,5 центнера з гектара. Здавати зерно за низькою ціною не станут
Комірник Юрій Корінний провіває зерно на току сільгосппідприємства ”Ілліч-агро” у селі Томашівка Уманського району Черкаської області. Підприємство засіяло пшеницею 847 гектарів, зібрало по 47,5 центнера з гектара. Здавати зерно за низькою ціною не станут

Пшеницю нового врожаю зернотрейдери скуповують по 450–600 грн/т. Удвічі-втричі дешевше, ніж минулої зими.

Кращі умови нібито пропонують у створеному урядом Аграрному фонді. Для пшениці високого та ІІ класів установили закупівельну ціну 1418,32 грн/т. Зерно ІV класу — по 580,7 грн/т.

Фермер може здати зерно на сертифікований елеватор фонду для тимчасового зберігання, розказує керівник Вінницького відділення Аграрного фонду Віктор Свіргун, 32 роки. Держава видасть селянам на руки 60% мінімальної ціни. Приміром, за тонну пшениці другого класу — 510 грн.

Протягом восьми місяців власник має продати зерно державі аби викупити його з Аграрного фонду, щоб продати самотужки за вигіднішою ціною. Тоді треба сплатити за кредит від Агрофонду 0,9% річних.

Представництво у Вінницькій області цьогоріч планує закупити 35,4 тис. т пшениці.

— У нас більш ніж 300 сільгосппідприємств. Кожне в середньому може продати 7–8 тисяч тонн. Те, що планує закупити Аграрний фонд, — єрунда сплошна, — каже Анатолій Пачевський, 69 років, голова приватно-орендного сільськогосподарського підприємства "Радівське" в Калинівському районі Вінницької області. — До того ж нам треба здавати зерно в Хмельницьку область. Бо там є сертифікований Аграрним фондом елеватор. Раптом у моєму зерні якогось хробака знайдуть, доведеться всю партію перти назад. Туди й назад — 700 кілометрів. Аби здати зерно, треба підготувати цілий стос паперів. Замість жнивувати, доведеться місяць по кабінетах бігати. Хіба це нормально?

Я притримав горох у коморі. І недавно продав вдвічі вигідніше, ніж торік

— А якщо ви захочете взяти під ваше зерно кредит, треба подати в Аграрний фонд ще й довідку про відсутність заборгованості. Інакше грошей вам не позичать, — продовжує Пачевський. — Тоді як звичайним зернотрейдерам достатньо довідки про якість зерна. Її дають у лабораторіях при елеваторах.

Здати зерно в Аграрний фонд складно. Інтернет рясніє оголошеннями посередників "Куплю зерно".

— Спробуйте, подзвоніть, — пропонує Пачевський.

Дзвонимо.

— Так, ми влаштуємо ваше зерно в Аграрний фонд, — пояснює посередник. — Це без проблем, бо маємо тісні контакти. Ви ж розумієте, що Аграрний фонд не безрозмірний. Кількість закупок лімітована. Можемо домовитися й про кредит під 0,9 процента річних, навіть якщо у вас є заборгованість.

Тонну пшениці ІІІ класу візьмуть по 1,2 тис. грн. Посередникові треба віддати 7,5%.

Щоб не віддавати урожай за безцінь, фермери здають зерно на елеватори. Однак багато з них підняли розцінки.

— У Сумській області сушка та зберігання тонни зерна обходяться від 8,5 до 10 гривень за одну тонну, — пояснює президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич, 51 рік. — В інших областях правлять і по 32 гривні.

Сільгосппідприємство "Радівське" цьогоріч заcіяло пшеницею 600 га. Урожайність 70 ц/га.

— До Аграрного фонду нічого здавати не будемо, — продовжує Пачевський. — До нас уже приходили покупці. Давали за тонну пшениці третього класу 900 гривень. Я за таку ціну не продаватиму. Бо щоб виробник мав прибуток, тонна має коштувати мінімум півтори тисячі.

Пачевський збудував у господарстві склади для зберігання зерна.

— Коли запропонують нормальну ціну, тоді продам, — каже Пачевський. — Минулого року я притримав горох у коморі. І недавно продав по 1600 гривень за тонну — вдвічі вигідніше, ніж торік.

Зараз ви читаєте новину «Вигідно продати пшеницю державі можна тільки через посередників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі