понеділок, 30 липня 2007 15:28

В"ячеслав Литвиненко заробляє на ремонтах квартир та офісів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  В’ячеслав Литвиненко обробляє грунтовкою стіну з гіпсокартонних плит
В’ячеслав Литвиненко обробляє грунтовкою стіну з гіпсокартонних плит

В"ячеслав Литвиненко, 46 років, робить ремонти квартир і офісів у Києві.

— За освітою я інженер-будівельник, але з будтресту звільнився ще на початку 1990-х. Платили мало. Узявся робити ремонти, — каже В"ячеслав. — На себе працюючи, завжди заробиш більше. Сім років тому я оформився приватним підприємцем. Тепер щомісяця плачу 200 гривень єдиного податку. Ще за кожного свого працівника перераховую внески у Пенсійний фонд та соцстрах.

У Литвиненка є кілька постійних працівників. Кістяк моєї фірми, жартома пояснює підприємець. Більшу частину працівників наймає тимчасово — на місяць-два.

— Для сантехніки та електромережі наймаю лише майстрів, які мають спеціальні ліцензії, — веде далі чоловік.

Замовлення бувають дуже складні. Раніше в кімнаті ставили вимикач, люстру і кілька розеток. Тепер же має бути багато світла — це і бра, і стелеві світильники, пояснює підприємець. Заможні клієнти просять умонтувати в стелю "зоряне небо" зі світлодіодів. А їх там — кілька тисяч. Ще ставлять кондиціонери, замовляють систему "розумний дім". Вона підтримує температуру в приміщенні, сигналізує про пожежу, витік води та газу. Раптом що — перекриє. А ще служить як сигналізація. Із таким без спеціальних навиків не впораєшся.

Працівників наймає тимчасово — на місяць-два

Дзвонить мобільний. Литвиненко щось швидко обраховує на кишеньковому калькуляторі, дає вказівку.

— Останнім часом модно ставити на металопластикові вікна "розумну" вентиляцію, — продовжує він. — Із нею кімната при зачинених вікнах постійно провітрюватиметься. А пилюка, шум та холод не проникатимуть у приміщення. Я почав ставити таке одним із перших в Україні. Пропоную таку вентиляцію усім замовникам. Більшість погоджується. Минулого тижня змонтував таку в котеджі в Кончі-Заспі й квартирі в житловому будинку "Дипломат-хол" на Жилянській.

Підсобникам В"ячеслав платить до 2 тис. грн на місяць. Кваліфікованим працівникам — столярам, плиточникам, гіпсокартонникам, мулярам — більше. Тепер у Литвиненка — пік замовлень. За рік його приватне підприємство ремонтує 5–7 об"єктів — квартир, котеджів чи офісів.

— Рекламних оголошень я вже років зо три не даю, — запевняє підприємець. — На нашу фірму виходять за порадою знайомих. Дехто робить замовлення вдруге-втретє, як от фірма "АМВ", яка шиє і розвішує штори і жалюзі. Я поремонтував їхній офіс біля Національного експоцентру. Їм сподобалося. Тепер вони замовили ремонт цеху.

Свої доходи Литвиненко не приховує.

— За місяць отримую 7–8 тисяч гривень. Це вже "чистими" грошима, після усіх виплат: податків, зарплат бригаді, відрахувань на інструмент, витратні матеріали та бензин, — уточнює він.

На зароблене Литвиненко купив у Києві однокімнатну квартиру. А нову машину "Деу Ланос" узяв у кредит.

Зараз ви читаєте новину «В"ячеслав Литвиненко заробляє на ремонтах квартир та офісів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі