понеділок, 09 листопада 2009 17:07

Вкладники "Надра банку" можуть утратити свої гроші

Вкладники "Надра банку" можуть утратити свої гроші

35 тисяч вкладників "Надра банку" повернули їхні депозити. Кошти отримали пенсіонери та особи, чиї вклади не перевищували 10 тис. грн.

Також повертають по 20% за вкладами до 500 тис. грн. Такі виплати робитимуть що чотири місяці, пояснює керівник прес-служби "Надра банку" Ольга Півень.

— Насправді частину вкладу нам видають тільки у випадку, якщо решту ми переоформимо ще на чотири місяці. Після того повертають іще частину, і знову треба переоформлювати договір. Відсотки пропонують мізерні, 4–6 процентів, — розповідає вкладниця "Надра банку" Лариса Лядова. — Якщо договір переоформлювати відмовляєшся, навіть і частини вкладу не дають.

Такі пропозиції отримують вкладники, які мають депозити до 50 тис. грн. Інші банки пропонують за гривневими вкладами до 21% річних, за валютними — 11%.

Іще пропонують повернути депозити конфіскованим майном. Ціни на житло — на рівні 2008-го. Наприклад, квартиру, яка зараз коштує $40–50 тис., віддають у рахунок $100 тис. Дехто хоче бодай так повернути кошти і погоджується, продовжує Лариса Лядова.

Киянин Олексій Лупоносов, 30 років, теж має вклад у банку:

— Люди кинулися забирати хоча б якісь гроші. І підписували ті договори. Багатьом гроші терміново потрібні на лікування. Коли зрозуміли, що можуть втратити все, вийшли під банк пікетувати.

Лупоносов відмовився переоформляти вклад. Пікетував разом з іншими вкладниками. Банк подав на нього заяву до міліції.

— Сходив я на виклик у райвідділ. Там вислухали нашу історію і тільки посміялися.

Мінфін розглядає можливість переведення вкладників "Надра банку" в одну з державних фінустанов. Однак це малоймовірно. Бо "Надра" мають великі борги за кордоном.

Минулого тижня сім банків перевели у тимчасові учасники Фонду гарантування вкладів. Їх клієнтам теж можуть запропонувати переукласти договір.

Допомогти забрати гроші з проблемних банків пропонують і юридичні агенції. Вони беруть 10–25% від суми вкладу, але не менше 5 тис. грн.

Переукладати договір не можна

— Переукладати угоду про банківський вклад або підписувати додаткові угоди не можна в жодному разі, — радить юрист Володимир Погинайко, 28 років, директор юридичної компанії "Юлекс". Вона працює на столичній Солом"янській пл. — Банк має зобов"язання по вже укладеній угоді, й додаткові договори для повернення грошей непотрібні. До того ж нова угода скасовує попередню. Договір, укладений тоді, коли банк є тимчасовим учасником Фонду гарантування вкладів, не дає прав на відшкодування в разі банкрутства фінустанови. До того ж у новій угоді банк може прописати нові умови, аби зняти із себе відповідальність за неповернення грошей.

Зараз ви читаєте новину «Вкладники "Надра банку" можуть утратити свої гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі