вівторок, 07 липня 2009 18:04

Віталій Жаворонков за рік заробить комбайном 100 тисяч гривень

Фермер із райцентру Верхній Рогачик Херсонської області Віталій Жаворонков п"ять років орендує в селян 150 га. Сіє соняшник, кукурудзу, пшеницю, має баштани.

— Торік я мусив орендувати комбайн, платив по 300 гривень за гектар обмолоту, — розповідає Віталій Жаворонков, 37 років. — А в цьому сезоні плату збільшили ще на сотню. Мовляв, техніка подорожчала, а за нею — й оренда. Солярку селяни мають заливати за власний кошт. Якщо грошей нема, треба віддати власнику комбайна до 40 процентів врожаю.

Жаворонков порахував, що із власним комбайном зможе заощаджувати на оренді. Ще й зароблятиме, здаючи техніку іншим фермерам. Тому цьогоріч у травні купив уживаний німецький комбайн "Клаас Тукано-320" за 900 тис. грн, на чверть дешевше за новий. Машину випущено торік. На 1 га вона бере 15 л дизпального. Обробляє 20–25 га за день. Фермер знайшов її за оголошенням на інтернет-сайті www.ddo.com.ua.

— Через Інтернет продають багато техніки за помірною ціною. Я бачив старі "Джон Діри" 1977 року випуску, по 16 тисяч доларів. Нашої техніки принципово не беру. Різниця — як між "жигулем" і "мерседесом". У німецькому комбайні мотор ліпший, якість збирання краща й продуктивність вища, електроніка сучасна. Мій комбайн годиться і для зернових, і для кукурудзи, соняшника, гречки чи ріпаку. Треба тільки навісне обладнання ставити відповідне.

Віталій уже обмолотив 50 га пшеничного поля.

— Завдяки тому, що комбайн — мій власний, уже зекономив 20 тисяч гривень. А ще ж жатиму ріпак і кукурудзу, — підраховує. — Фірмачам довелося б віддати за обмолот 50 тисяч гривень.

Жаворонков заходився жнивувати 30 червня. За два дні зібрав пшеницю. Аби техніка не простоювала, здасть її в оренду знайомим із Полтавщини. Там жнива починаються за два-три тижні.

— Я три шкури не дратиму, — запевняє фермер. — Візьму по 200 гривень за гектар. До мене звертаються люди з Київщини. Просять дати їм комбайн на кінець липня. Самі доставлять його на місце. Пальне власним коштом заливатимуть.

За сезон Віталій сподівається заробити комбайном 100 тис. грн. Машина має окупитися за сім-дев"ять років.

44-річний Іван Миць із Тернополя теж здає в оренду чотири комбайни. Дає оголошення до місцевих газет. Бере 350 грн за 1 га.

— Якщо реальний орендатор виходить на зв"язок, роблю знижку, — запевняє. — Щоби техніка не простоювала.

Має два уживаних комбайни "Массей Фергюсон" та нові "Кейс" і "Нью Голанд". Техніку тримає в селі Буданів, за 25 км від Тернополя. Працює удвох із братом.

— Старі машини окупилися за три роки, ще й заробили на нові. Чому зарубіжне беру? А ви покажіть мені щось путнє вітчизняне чи російське, — знизує плечима.

Американські та європейські комбайни працюють від поломки до поломки вчетверо-вп"ятеро довше. Вони краще пристосовані до клімату і майже не втрачають зерна, кажуть обидва фермери. Продуктивність іноді вдвічі вища, ніж у російських, білоруських чи українських машин.

Пробіг комбайна зменшили за "премію"

50-річний Віталій, голова приватного селянського підприємства неподалік Нової Каховки Херсонської області, засіває пшеницею та ріпаком близько 400 га. Торік для збирання врожаю орендував комбайн "Джон Дір".

— Облік скошеної площі, зібраного зерна, врожайність там вимірюють комп"ютери, — розповідає аграрій. — За тими показниками треба розраховуватися з фірмою. Вона прислала техніку зі своїм комбайнером. За невелику "премію" домовився із ним, щоб зменшив на комп"ютері пробіг комбайна. І я заплатив фірмі майже вполовину менше, ніж треба було.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Жаворонков за рік заробить комбайном 100 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі