пʼятниця, 01 жовтня 2010 01:13

Віктор Куля платить жеку тільки за прибирання будинку

Щомісяця за опалення квартири киянину Вікторові Кулі, 72 роки, нараховували 1223 грн. Він живе у трикімнатці площею 188 кв. м на вул. Боткіна. Це біля столичного Політехнічного інституту. Заселився 2000 року.

— На горищі нашого будинку стоїть автономна котельня. Тепло і гаряча вода мали би бути дешевшими, ніж від центральної мережі. А було, навпаки, вдвічі-тричі дорожче. Я почав вивчати, чого так дорого. Від комунальників, жеку нічого не доб"єшся: тарифи затверджено — плати. Таку квартплату я не міг тягнути. Довелося судитися, — розповідає Віктор Іванович.

2000-го він подав позов до комунального підприємства "УЖГ Солом"янського району". На суді з"ясували, що до справи причетне і "Київенерго". На його вимогу розгляд перенесли до Печерського районного суду.

— Це тривало майже рік. На суді комунальники так і не змогли пояснити, як вони обраховували тарифи, чому встановили таку плату за тепло від котельні. А я зробив свій розрахунок. І він значно нижчий за жеківський тариф. Комунальники не мали чим крити. І суддя присудив, що я можу платити за своїми ж розрахунками.

До суду Віктор Іванович платив за опалення 6,5 грн за кв. м помешкання. Після — 3,2 грн/кв. м.

— Я уважно прочитав платіжки за інші комунальні послуги. Виявилося, квартплата йде Головному інформаційно-обчислювальному центру Київської міської державної адміністрації — ГІОЦ. Ця контора просто збирає кошти. І за це знімає свої проценти. Питаю в комунальників, хто надає послугу. Я хочу йому платити напряму, щоб не годувати посередників. Неможливо щось добитися. Комунальники прикриваються розпорядженням міського голови. Ну раз так, будемо судитись із Черновецьким.

Комунальники не змогли пояснити, як вони обраховували тарифи

Жек не зміг пояснити, як обраховують тарифи за прибирання території. Якість послуг, температура гарячої води не відповідають санітарним нормативам.

— Я знову запропонував: дайте мені цифри затрат жеку. Немає цифр. То за що ми платимо? Земля під будинком належить невідомо кому. Нам, мешканцям, не належить точно. То чому ми маємо її утримувати? Я вимагав переукласти договір за обґрунтованими тарифами.

Віктор Куля виграв і другу справу. Скасував 20 розпоряджень Черновецького. Із грудня 2009-го платить за воду, газ та електроенергію напряму постачальникам.

— Жеку віддаю тільки 20 гривень на місяць — за прибирання будинку. А люди з такої ж, як моя, квартири — десь 90.



Юридичні поради дає в інтернеті

Віктор Куля допоміг сусідам відсудити у  комунальників 70 тис. грн морального відшкодування. Гроші виплатили за рік.

Тепер відкрив інтернет-сайт http://gro-za.pp.ua. Там виклав матеріали виграних судів із комунальниками. Також дає юридичні поради, як зменшити плату за неякісні комунальні послуги та як подати на жек до суду.

На запитання Віктор Куля відповідає на форумі сайта.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Куля платить жеку тільки за прибирання будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі