четвер, 10 вересня 2020 00:56

В Україну завезли рекордну кількість помідорів

Автор: Маргаріта ДИКАЛЮК
  Жінки вибирають овочі в столичному ­супермаркеті на ­бульварі Кольцова. Кілограм картоплі коштує 7,95 гривні, буряк — по 4,4, цибуля — 4,5, капуста — п’ять гривень. Моркву продають по акції — 6,59 гривні. До цього кілограм був по 7,75
Жінки вибирають овочі в столичному ­супермаркеті на ­бульварі Кольцова. Кілограм картоплі коштує 7,95 гривні, буряк — по 4,4, цибуля — 4,5, капуста — п’ять гривень. Моркву продають по акції — 6,59 гривні. До цього кілограм був по 7,75

На початку вересня подешевшали овочі борщового набору. Картоплю в гурті пропонують по 5–6 грн. У супермаркетах її продають по 8–10. Торік у цей час картопля коштувала 8–15 грн.

Кілограм цибулі продають у середньому по 4,5 грн, капусти — 5, моркви — 7, буряка — 4,4. У серпні ціна була вища на 2 грн.

— Цьогоріч зібрали більший урожай овочів борщового набору. Погодні умови в основних виробничих регіонах були кращі, ніж торік, — говорить експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман, 40 років. — Також українці збільшили площі під картоплею та іншими овочами на власних городах. Цьому сприяв карантин. Взялися оброб­ляти ділянки, коли були вдома. Тому й ціни цьогоріч на овочі борщового набору менші. Немає потреби завозити продукцію з-за кордону. Торік у цей час уже активно імпортували картоплю з Білорусі.

Цього сезону дорогі помідори. П'ять-шість років тому томат-сливку у вересні продавали по 3 грн. Зараз кілограм коштує 11–13. Рожеві й жовті помідори пропонують від 33 грн.

— Маємо проблеми з урожаєм помідорів, огірків через погану погоду. Зі зміною клімату в Україні стає складніше вирощувати салатні овочі у відкритому ґрунті. Старі теплиці закриваються. На будівництво нових не вистачає грошей. Щоб компенсувати дефіцит продукції, завозимо її з інших країн. У червні імпортували вдвічі більше помідорів, ніж у січні. Переважно це були поставки з Туреччини. За сім місяців цього року з інших країн завезли майже 70 тисяч тонн томатів — це обсяг імпорту 2019-го.

Вересень відзначився найдорожчими яблуками за всю історію незалежної України. Порівняно з минулим роком, ціни вищі щонайменше в 1,5 разу. Кілограм коштує 16–30 гривень. Україна постійно імпортує яблука, переважно з Польщі. Але цього сезону й там ціни високі. Поки що поставки з-за кордону невеликі. Ринок заповнений власними. Вони дорогі, але ціна швидко падає. На початку сезону вартість зросла, бо не було перехідних запасів яблук урожаю 2019 року.

— Цього року ціни на продукти зростають значно повільніше. Вплинув карантин, скорочення доходів українців і зменшення купівельної спроможності. Крім того, частина людей почали самі вирощувати городину, — каже економіст 56-річний Олександр Охріменко.

— У магазинах подешевшала курятина. Торік вона стрімко зростала в ціні. Водночас трохи подорожчали свинина, яловичина. Планово підвищилися ціни на молочні продукти. Але про це попереджали виробники. Дорого коштували суниці, черешні, абрикоси, персики, сливи. До вересня ціни не впали. Це абсурд, що банани дешевші за вітчизняні фрукти.

На початку вересня подорожчала гречка. Однак наступного року вона може коштувати дешевше. Бо коливання ціни відбуваються щороку. Вартість крупи падає, коли виробники сіють більше. За рік вони скорочують посівні площі, гречки не вистачає, і вона знову дорожчає. Ця крупа йде лише на внутрішнє споживання. Подорожчав рис. На ціну вплинула курсова різниця. Раніше поставки з-за кордону рахували по 26 гривень за долар, зараз — 27–28.

На початку осені зазвичай дешевшають перець, помідори, баклажани, картопля. Але ціни падатимуть до початку сезону дощів. Далі городина швидко зникне. Її замінить теплична продукція, що завжди дорожча. Наприклад, сезон огірків уже закінчився. Зараз у магазинах продають тепличні по 30 гривень за кілограм.

Зараз ви читаєте новину «В Україну завезли рекордну кількість помідорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі