вівторок, 12 квітня 2016 07:05

"Узяв кредит 200 тисяч гривень, почав скуповувати товар"

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА
 

— Бізнес на оренді побутової техніки, мобільних телефонів почав випадково. Півтора року тому бандюки стали привозити награбовані речі з Донбасу. Товариш допоміг вийти на одну з таких груп. Диван можна було придбати за тисячу гривень, мікрохвильовку — за 300–400. Я взяв кредит 200 тисяч гривень, скуповував товар. Речі привозили машинами, навіть серед ночі. Складав усе в гаражі, — розповідає харків'янин 32-річний Сергій. Прізвища просить не вказувати.

— Через три місяці почав розгрібати завали. Техніку хотів продати на сайтах безкоштовних оголошень. Поділив речі на групи: дуже старе, в гарному стані і майже нове. Якось до мене зайшов друг Олег. Каже — в місті багато переселенців. Давай здаватимемо меблі й техніку в оренду. Я до цієї ідеї поставився скептично. Олег розклеїв оголошення поблизу станцій метро, ринків. Перші клієнти хотіли орендувати диван. Домовилися, що я сфотографую і надішлю їм фото. Люди самі скажуть, скільки готові заплатити. Запропонували 300 гривень на місяць за два дивани. Я погодився, навіть завіз їм меблі.

Потім ми склали невеликий каталог побутової техніки й меблів. Рознесли в агентства нерухомості. Справа пішла. З осені минулого року знову скуповую речі з окупованих територій. Але не все підряд. Дивлюся, щоб техніка працювала, була не подряпана. Іноді потрібне замовляю. В грудні було багато замовлень на пральні машинки, зараз просять шафи.

Коли в нас зібралася колекція тостерів, вафельниць, то Олег запропонував здавати їх в оренду на день-два. Щоб люди, які збираються купити такий прилад, могли його випробувати. Тостер на місяць даємо за 100 гривень. За день користування платять 20 гривень. Якщо техніка ламається, ремонтуємо за власний кошт. Також віддаємо товар на викуп.

Наприклад, диван вигідніше продати, ніж возитися з квартири на квартиру. Ціну ставлю вчетверо вищу, ніж заплатив.

Раніше я керував відділом прийому в магазині побутової техніки. Знаю, як відбирати товар. Щодня маємо 20–40 замовлень. Укладаємо договір із клієнтами. Записуємо номер паспорта, прописку та ідентифікаційний код. Завдаток не беремо. За місяць заробляємо до 40 тисяч гривень. 60 відсотків — мої, решта — Олега. Кредит вдалося погасити за півроку.

500 гривень коштує орендувати на три дні айфон. Також треба лишити завдаток — повну його вартість. Це від 2,2 до 7 тис. грн, залежно від моделі.

— Популярна послуга серед молоді. Найчастіше беруть четверту та п'яту моделі, — каже Сергій із Харкова. — Орендують у п'ятницю, повертають після вихідних. Дівчата ходять у клуби, ресторани. Дорогі телефони допомагають познайомитися із заможними чоловіками. Потім кажуть кавалерам, що телефон загубили. Натякають, аби подарував новий.

Зараз ви читаєте новину «"Узяв кредит 200 тисяч гривень, почав скуповувати товар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі