вівторок, 22 жовтня 2019 07:45

"Українцями активно цікавиться Китай"

 

Українцям стане простіше влаштуватися на роботу в Німеччині. З березня 2020 року запрацює новий міграційний закон. Зараз тамтешні роботодавці насамперед повинні шукати кадри серед німців і жителів країн Євросоюзу. Новий закон скасовує це правило.

— Міграція — нормальний процес. Українці їдуть до Польщі, поляки — в Німеччину, німці — до Сполучених Штатів. Однак трудова міграція провокує дефіцит працівників. Тому країни по­слаблюють закони. Так хочуть закрити кадрові дірки, — говорить 31-річна Юлія Дрожжина з експертно-аналітичного центру "Хедхантер Україна".

Де українці шукають роботу?

— Вирушають найчастіше до Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії. Бо подібна ментальність, близько додому. На другому місці — Німеччина. Є попит на роботу в Білорусі та Казахстані. Також працюють у Великій Британії, Іспанії, Італії, Португалії, США. Рідше обирають Ізраїль. Офіційно влаштовані близько 40 відсотків українських заробітчан. Зараз менше їдуть на сезонну роботу. Переважно це було неофіційно.

Які умови пропонують іноземні роботодавці?

— Зазвичай надають житло на виробництві, сезонних роботах чи в агропромисловості. Здебільшого працюють по 12 годин, шість днів на тиждень. Зарплати стартують від тисячі доларів.

Яких вакансій за кордоном найбільше?

— Найзатребуваніші програмісти, робітники, виробничий і домашній персонал. Попит є на інженерів. Це стосується практично всіх країн. Навіть Швейцарії, де іноземцям влаштуватися важко. Водночас існує географічна спеціалізація. У Польщі, Чехії більше вакансій для робітничих професій. В Іспанії, Італії, Португалії потрібен домашній персонал та у готельно-ресторанному бізнесі. Українцями активно цікавиться Китай. Наприклад, запрошує викладачів.

Хто найчастіше виїжджає працювати за кордон?

— Фахівці аграрної сфери, виробництва, домашній персонал. У програмістів інша мотивація. Їдуть не через можливість більше заробляти. Хочуть кар'єрного зростання та нового досвіду.

Треба підтвердити знання мови

— 2020-го німецькі роботодавці зможуть брати працівників із країн поза межами Євросоюзу, які підтвердять професійну кваліфікацію та знання мови, — каже 42-річний Василь Воскобойник, президент Асоціації міжнародного працевлаштування.

— Поки що більшість українців працюють в Німеччині нелегально. Переважно мають польські робочі візи. За це порушення загрожують депортація і штраф. Трудяться на тих же умовах, що й місцеві. В Польщі в середньому заробляють 800–1000 євро на місяць — 22–28 тисяч гривень. У Німеччині зарплати стартують від 1600 євро — 44 тисячі гривень. У Польщі знайти роботу сьогодні простіше. Тому туди українці їдуть масово. 93 відсотки українців за кордоном працюють руками, незалежно від рівня освіти та компетенції. Про це свідчать соціологічні дослідження. Основна причина — не знають мови. Тому не можуть підтвердити рівень професійності.

Зараз ви читаєте новину «"Українцями активно цікавиться Китай"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі