четвер, 12 квітня 2007 17:06

Украдений мобільник забрали в продавця на радіоринку

Торік у мене вкрали мобільний. Смартфон-розкладачку "Моторола МРХ200" купила в інтернет-магазині за три дні до того, заплатила 1560 грн.

Із сумки трубку витягли за хвилину-дві, доки їхала в переповненому вагоні метро від станції Арсенальна до Хрещатика в Києві. На Хрещатику кинулася до чоловіка на пероні: "У мене витягли мобільний. Дозвольте набрати мій номер із вашого телефону". Той погодився. Спершу пішов виклик, але слухавку не брали. Коли подзвонила вдруге, зв"язку вже не було. Увечері поскаржилася приятелеві, 21-річному Сергію.

— Де саме витягли телефон? — питає мене. — На Арсенальній? Звідти все переправляють на радіоринок. Їдьмо завтра шукати твою "Моторолу".

Розслідування проведуть, якщо мобільник коштує понад 800 гривень

На Чоколівіці, де перепродують крадені мобільники, удавали, ніби хочемо купити саме "Моторолу МРХ200". Казали продавцям, що прочитали в журналі "Мобилка" статтю про нього. Паспорт і квитанції на телефон взяли з собою. Сергій виписав на папірець індивідуальний серійний номер апарата — ІМЕІ. Він не змінюється і після зміни сім-картки. На базарі нам показали вісім "Моторол" такої моделі. На вкрадену мобілку натрапили за годину. Впізнали її по пошкодженню — трохи здертій захисній плівці на екрані. Щоб не видати себе, стояла мовчки. А Сергій діловито розглядав апарат. Потім спитав про ціну. Просили 800 грн.

— Класна "труба", — каже продавцю Сергій. — Хочу купити, але грошей замало взяв. Притримайте для нас. Я принесу гроші за годину.

Повернулися ми вже з нарядом міліції. Сергій знову взяв телефон до рук і попросив показати паспорт на нього. Документів у продавця, зрозуміло, не було. Тоді Сергій дістав із кишені паспорт мобілки. Продавець лише знизав плечима. За 10 хв. приїхав господар. Вирішив, що тут ліпше не сперечатися.

— Зранку я віддав за цю мобілку 400 гривень, — тільки й сказав він.

Мені пощастило. А більшість телефонів знаходить міліція. Утім, власникам повертають менш як 20% крадених апаратів. Телефон пеленгують за індивідуальним номером ІМЕІ. Мережа реєструє його щоразу при вмиканні мобільного. Спершу про крадіжку треба написати заяву в міліцію, радить 27-річний Станіслав Федченко, слідчий головного управління МВС у Києві.

Щоправда, розслідування проводитимуть, тільки якщо крадений телефон коштує понад 800 грн. Заяву розглядають два тижні. Якщо людину визнають потерпілою, справу передають до суду. Лише суд може дати дозвіл на стеження. Телефонна компанія надасть інформацію про вхідні та вихідні дзвінки на цей телефон.

Зараз ви читаєте новину «Украдений мобільник забрали в продавця на радіоринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі