понеділок, 04 червня 2007 15:14

Учителька влаштувала дитячий табір у власному будинку

Двоповерховий будинок у приморському селі Залізний Порт на Херсонщині Валентина Салієнко, 49 років, збудувала десять років тому. Поряд живуть батьки, от і хотіла на пенсію перебратись ближче до них, пояснює жінка.

— Якось приїхала до мене в Залізний порт колега Алла Ревко зі своїми дітьми, — веде далі. — Ми з нею разом вчителюємо у школі в Херсоні. Алла й підкинула ідею: "Чого така велика хата пусткою стоїть? Давай організуємо тут дитячий табір на літо".

Вчительки склалися грішми на 15 нових дитячих ліжок. Закупили 40 комплектів білизни, ковдри та матраци. Кілька диванів, холодильників та стільців дали друзі. Із Херсона усе привезли великою вантажівкою. Чоловік Салієнко збудував у дворі нові вбиральні з унітазами, рукомийники і літній душ, проклав до них водогін. На кухні поставив дві нові газові плити.

За добу разом із харчуванням братимуть по 25 гривень

— Продукти закуповуємо на гроші, які заздалегідь збираємо з батьків, — розказує Алла Ревко, 39 років. — Сметану, олію, яйця і курей на суп беремо в місцевих селян. Дійну корову тримають батьки Валентини Миколаївни. Овочі — з власного городу. Допомагати нам приїздять одна-дві мами. Інші батьки теж можуть навідуватися до дітей. Для них є окрема кімната. Переночувати можна за 15 гривень.

Снідають діти надворі, за спільним столом під тентом. Потім разом із двома дорослими йдуть на море. До нього 25 хв. пішки. Одна з учительок залишається готувати обід. Їй допомагають старенька мама і 19-річна донька Валентини Миколаївни. Двоє дітей-чергових разом із дорослими миють посуд і прибирають.

— Я печу пиріжки з сиром і капустою, — розказує Ревко. — Дівчата-школярки допомагають ліпити вареники з абрикосами та вишнями. Разом крутимо налисники. Готуємо також страви степової України. Наприклад, прісні коржі з сиром — вертути, нудлі — це варена картопля з кавалками тіста. Варимо кукурудзяну кашу — малай. Потім до мене дзвонять батьки. Питають, як готувати.

У двоповерховому будинку Валентини Салієнко одночасно приймають до 20 дітей. Батьки відправляють їх на 10–20 днів. Цього року за добу разом із триразовим харчуванням вчительки братимуть по 25 грн із дитини. У сусідніх таборах ціни — від 45 грн.

Зараз ви читаєте новину «Учителька влаштувала дитячий табір у власному будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі