четвер, 25 жовтня 2007 18:31

У "Пузатій хаті" дозволяють три п"ятихвилинні перепочинки

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Офіціантами до столичного ресторану ”Арена Інтертеймент” набирають дівчат і хлопців модельної зовнішності не старших 25 років, які вільно говорять англійською
Офіціантами до столичного ресторану ”Арена Інтертеймент” набирають дівчат і хлопців модельної зовнішності не старших 25 років, які вільно говорять англійською

Киянка Тетяна, 24 роки, до декретної відпустки півтора року пропрацювала в одному із престижних столичних ресторанів.

— Більшість клієнтів розраховуються кредитками, — розповідає Тетяна. — Іноземці вважають, що десять відсотків від замовлення — це чайові, які автоматично знімає пос-термінал. Але в нас чайові прийнято давати в руки офіціантові.

Офіційно Тетяна отримувала за місяць 250 грн ставки і відсоток від загальної суми замовлень. Чайових заробляла від 100 до 3 тис. грн щодня. Загалом мала до 6 тис. грн.

— Великі компанії відвідувачів зазвичай обслуговують кілька офіціантів, — каже Тетяна. — Часом хитрували, щоби заробити багато чайових — дописували в рахунок страви, яких ніхто не замовляв.

Чи легко заробити великі чайові? Кореспондентка "ГПУ" вирішила влаштуватися офіціанткою у ресторан "Пузата хата". Після першого дзвінка запросили на співбесіду.

— Відбору особливого не робимо, лише даємо три дні на стажування. В якій "Пузатій" вам найзручніше працювати? — поцікавилася адміністратор Людмила. — Із собою принесіть копії паспорта, ідентифікаційного коду, трудову та медичну книжки. Медогляд перед зарахуванням зможете пройти у приватній клініці за 100 гривень. Обов"язково обітніть нігті та змийте лак. Волосся зберіть у пучок. Взуття має бути змінне, чорного кольору й на низькому підборі. І чорні шкарпетки одягніть.

Наступного дня приходжу в "Пузату хату" на столичній вул. Басейній.

Офіціантка Валя російсько-українською скоромовкою пояснює, що і як робити.

— Зміна триває вісім годин. Є три п"ятихвилинки-перерви. На кожну треба відпрошуватися. Підеш без дозволу — оштрафують. Стоятимеш на "мучних" — подаватимеш вареники, сирники та решту страв із борошна. Переодягайся.

Уніформа — чорні штанці, бежева сорочка, хустинка на голову — одного розміру для всіх.

— Зав"язуй фартух поверх штанців — не спадатимуть, — Валя долонею прикриває пляму на сорочці.

О 10.00 беруся до роботи. До 14-ї без перерви стою на роздачі. Про чайові годі й згадувати. За півзміни стажування не отримала жодної копійки, про обіцяний обід за символічну гривню ніхто й не обмовився.

Наступного дня розіслала Інтернетом резюме на вакансію офіціанта. Через 3 год. зателефонували із кафе-кондитерської "Чайкоф".

— Приходьте зранку на співбесіду в наше кафе на проспекті Перемоги, 1, — кажуть у слухавку. — Пройдете відбір — запросимо на стажування.

На співбесіді заповнила анкету. Спитали про іноземні мови.

— Подивимося, як ви працюєте, — говорить Марина, заступник директора кафе. — На Хрещатику відкриваємо новий заклад, якраз готуємо персонал.

У "Чайкоф" на просп. Перемоги приходжу рівно о восьмій.

— Зміна триває 12 годин. Офіційну плату встановимо пізніше, — адміністратор Лариса веде до роздягальні. — Маєш змінне взуття і брюки чорного кольору?

Через хвилину виносить попрасовану сорочку та хустину.

Вартість обіду для штатних працівників — чотири гривні

— Переодягнешся і виходь у зал, — виймає з картонного ящика зім"ятий фартух. — Гроші та мобільний телефон бери з собою.

У невеликій роздягальні на стіні дошка оголошень. Біля порад, скільки цукру подавати до різних видів кави, як звертатися до клієнтів і що говорити, великими літерами написано: "Якщо питатимуть, де ви пройшли медогляд, відповідати, що за адресою вул. І. Франка, 8а, клініка "Медікол!"

— Це Дмитро, твій керівник на сьогодні, — знайомить із молодим офіціантом Лариса. — Дмитре, ця дівчина — повний нуль, без жодного досвіду.

Дмитро Лукашенко, 26 років, у "Чайкофі" працює три з половиною роки. Отримує 500 грн офіційно, щомісяця премія — 2,5% від виручки. Окрім цього — 100 грн чайових щодня. За місяць заробляє до 3 тис. грн.

— До дванадцятої можеш пообідати, бо пізніше на бізнес-ланчі прийде багато людей — часу не буде, — підказує Дмитро. — Вартість обіду для штатних працівників — чотири гривні.

Доки подавала меню відвідувачам і прибирала посуд зі столів, пригадалася "Пузата хата". О пів на одинадцяту побігла на кухню. Віддала адміністраторові Ларисі 4 грн, із чеком підійшла до кухарів. На обід отримала солянку та макарони по-флотськи.

Після 12-ї Дмитро показав, як користуватися пос-терміналом, дозволив обслужити клієнтів. На бізнес-ланч подавала салат із пекінської капусти, крем-суп зі шпинату, філе хека в картопляному паніруванні з рисом, узвар. Із замовлення на 29 грн отримала перші чайові — 5 грн. За наступними чотирма столиками заплатили ще 17. За день заробила 22 грн.

Коли несла посуд на кухню, одне блюдечко вилетіло з підноса й розбилося. Лариса побачила, але обіцяла не штрафувати.

Додому повернулася о сьомій вечора, відразу впала на ліжко. Наступного дня боліла спина. Об одинадцятій задзвонив телефон.

— Доброго дня! Це Оля. Ми з вами домовлялися про роботу в "Чайкофі" на Хрещатику, — швидко заговорила менеджер. — Відкриваємося 1 листопада, тому готові заплатити вам за дві неділі очікування. Обіцяємо: у вас будуть гарні умови праці.

Від пропозиції я відмовилася. Наступного дня попросилася офіціанткою у фешенебельний ресторан "Конкорд" на пл. Льва Толстого.

Сказала, що маю місяць досвіду роботи в ресторанах та вільно спілкуюся англійською.


Скільки платять офіціантам у столиці, грн


 Назва закладу харчування Зарплата   Умови праці 
 "Арена Інтертеймент"  4000  Офіційне працевлаштування, три зміни через три
 "Гранд-Вікторія"  5 грн/год  Офіційне працевлаштування, соціальний пакет*
 "Меланж"  750 + 0,5%  Гнучкий графік
 "Пузата хата"  6,8 грн/год  Офіційне працевлаштування, за зміну три перерви по 5 хв.
 "Реприза"  450  Соціальний пакет
 "Трапезна"  1200  Соціальний пакет, надається житло
 "Фішка"  1500  Гнучкий графік
 "Чайкоф"  500 + 2,5%  Офіційне працевлаштування, гнучкий графік
 "Япона-хата"  1000  15 робочих днів по 12 год.


Усі заклади пропонують працівникам харчування за спеціальною ціною

*Соціальний пакет передбачає оплату лікарняних і 24-денної відпустки


За місяць отримують чайовими від 3500 гривень


Менеджер із персоналу Василь Маяр, 23 роки, тиждень шукає нових офіціантів у ресторан "Арена Інтертеймент", що на Бесарабській площі столиці.

— Шукаємо кандидатів із модельною зовнішністю та щирою посмішкою. Їм має бути 18–25 років, — розповідає про умови конкурсу Василь Маяр. — У нас більше половини клієнтів іноземці, тому офіціанти повинні вільно володіти англійською та мати кількарічний досвід роботи у фешенебельних ресторанах.

Спеціальна чи вища освіта за спеціальністю "готельно-ресторанний бізнес" — обов"язкова вимога.

— У нас офіціант отримує два відсотки від місячної виручки, — каже Маяр. — За місяць отримує чайовими від 3500 гривень. Кожному надаємо оплачувану відпустку, лікарняні та безкоштовні тренінги.


Анна ІЛЬЮК

Зараз ви читаєте новину «У "Пузатій хаті" дозволяють три п"ятихвилинні перепочинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі