вівторок, 21 вересня 2010 05:32

У Польщі Володимир Жовнір збуває картоплю по 10 гривень за кіло

Автор: фото з сайта www.flickr.com
  Продавщиця фермерського ринку в місті Атланта, США, торгує бататом — солодкою картоплею. Два фунти (900 грамів) батату коштує долар. Овоч містить більше за звичайну картоплю кальцію та вітамінів. Росте і в Україні. Одну бульбу 20–25 сантиметрів завдовжки
Продавщиця фермерського ринку в місті Атланта, США, торгує бататом — солодкою картоплею. Два фунти (900 грамів) батату коштує долар. Овоч містить більше за звичайну картоплю кальцію та вітамінів. Росте і в Україні. Одну бульбу 20–25 сантиметрів завдовжки

"У Польщі неврожай картоплі моркви й буряка. Весною в нас був потоп, а влітку — посуха. Урожай невеликий. Те, що є, мале і покручене. Зараз скуповуємо крупну бульбу", — говорить сумішшю української та російської Божен Станкевич.

Він приїхав із Польщі мікроавтобусом. Скуповував картоплю в селах Вінниччини. Минулого понеділка брав овочі в селян, що приїхали на Привокзальний ринок Вінниці. За 1 кг середньої та крупної бульби платить 5 грн. Буряк бере по 4, моркву — за 6 грн.

48-річна Галина Харченко вивезла на Привокзальний мішок бульби.

— Велику картоплю я продавала по 4 гривні. Із трьома мішками могла стояти цілий день. А тут приїхав поляк і все скупив. От добре! — витріпує мішки.

Володимир Жовнір, 52 роки, із села Якушинці Вінницького району картоплю теж возить у Польщу. Має власний КамАЗ із причепом.

— Там кілограм картоплі коштує 10 гривнів. Найвигідніше возити у Варшаву. За день продаю машину. Весь вересень і в жовтні поляки роблять запаси. Беруть по 200–300 кілограмів. З однієї ходки в Польщу я маю 6–7 тисяч чистого прибутку, — каже. — Вигідно картошку возити в Донецьку та Луганську області. Там все дорого.

Володимир овочі не вирощує. Скуповує по селах.

Ціни на пальне в Польщі такі ж, як в Україні

— За кілограм великої плачу 4 гривні, дрібнішу беру по 3. Найвигідніше їздити в глухі села на півдні області. Там народ погоджується на 2,5 гривні, — розповідає.

Щоб перевезти овочі через кордон, треба мати довідку санепідемстанції про якість продукції.

— Аналізи коштують 300 гривень. Їх роблять протягом дня. На таможні доводиться платити по-різному. Минулий раз дав мито 500 доларів. Тиждень перед цим возив картошку, платив 400. Усе залежить від ваги. На кордоні оформляю документи години дві.

Вантажівку можна найняти через спеціалізовану фірму, радить Володимир Жовнір.

— Найвигідніше брати КамАЗ. Заправте 100 літрів солярки. Брати в дорогу на запас нема сенсу. Ціни на пальне в Польщі такі ж, як в Україні. По селах скупляєтеся за два-три дні. Треба мати на руках 17–18 тисяч гривень. За пару днів витрати повернуться. У свою машину я загружаю 7 тонн картошки, хоча вона розрахована на 10 тонн. Виїжджаєте з України в середу. У четвер ви вже на ринку в Польщі. До суботи повністю спродуєтеся.



Дешеві овочі завезуть із Білорусі та Єгипту


В Україні вродило достатньо картоплі, вважає голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич, 52 роки.

Однак вона поганої якості, тому не вилежить усю зиму. Псуватиметься і через погані умови зберігання на овочебазах. 20% городини там згниває.

— У будь-якому випадку дефіцит неминучий. У жовтні кілограм картоплі буде не дешевше 6 гривень. Щоб уникнути значного підвищення цін, бульбу завозитимуть із Білорусі та Єгипту, — каже Іван Томич. — Єгипетська й білоруська картопля не відрізняється від української. Бараболя з Нідерландів також підійде. Вона дешевша навіть за білоруську.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі Володимир Жовнір збуває картоплю по 10 гривень за кіло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі