неділя, 22 липня 2007 16:59

У магазині "Все по 8 гривень" часто купують непотрібні речі

"Ремонтував пилосос і готовий був віддати півцарства за електричну викрутку-тестер, — розповідає мешканець Харківського масиву столиці Едуард Хвещенко, 59 років. —  Добре, що під будинком нещодавно з"явився магазинчик, де пропонується різний дріб"язок для господарства. Там ціна на будь-яку річ одна — 8 гривень".

Таких торговельних павільйонів у столиці зараз багато. Є вони на Ленінградській площі, на Приміському вокзалі, біля станцій метро Дружби Народів, Либідська, Харківська. Крім хатнього інструменту, в магазинах "Все по 8 грн" продаються кухонні причандали й миючі засоби, шкатулки, статуетки, репродукції, свічки. А також іграшки і дитячі речі, зокрема взуття й одяг. Деякі товари навіть на око явно коштують більше за 8 грн.

— У купі ширпотребу можна відшукати "діамантове зерня". Побачив я там, наприклад, чохол для мобільного телефону — такий самий на розкладці у метро коштує 25–30 гривень, — каже Хвещенко.

Покупець порівнює ціни: китайська парасолька на розкладках коштує щонайменше 10 грн. За сервіз із шістьох склянок-гранчаків на базарі просили б 15 грн. За набір ножів правили б 25 грн. Ящик для інструменту в "Епіцентрі" потягнув би на 35 грн. А тут — усе по вісім.

Але водночас Хвещенко скаржиться, що в інструменті з цього магазинчику розчарувався. У викрутки зірвався шліц, а плоскогубці швидко хруснули.

— До того ж не все тут дешево. Ну хто купуватиме за 8 гривень шкарпетки чи дезодорант непевного виробництва? Або набір чайних ситечок — на базарі за такий самий просять три гривні, — каже чоловік.

Фахівці з маркетингу вважають, що такий магазин — це міні-базар із шансом одержати приз. Навіть на неякісний товар ніхто не ображатиметься. Бо сама купівля для багатьох — приємна розвага. І заплатити за це задоволення якусь невелику суму не шкода.

Деякі клієнти приходять сюди купити дешево все найнеобхідніше. Щоб решту зарплати  витратити на дорогі покупки — телевізор чи холодильник. Хоч нерідко в покупця пробуджується "апетит" і він купує  "за компанію" ще щось не надто потрібне.

— У таких магазинах часто роблять так звані ситуативні покупки, — пояснює товарознавець Тамара Климкович, 23 роки.

Маючи в гаманці усього десятку, покупець магазину "Все по 8 грн" почувається спроможним клієнтом. І він радий платити дещицю, беручи участь у своєрідному "фестивалі купівельної спроможності". Азарту додає й те, що асортимент у таких магазинах обновляється за кілька днів.

— Беру тут дещо для дому: набір свічок, фрукти з пап"є-маше, — розповідає киянка Галина Копистенко, 71 рік. — Але ніколи не заходжу туди з онуками. — Бо діти одразу канючать: "купи!". Тут є фломастери, олівці, ляльки, танки, солдатики — але усе це на базарі продають дешевше.

Зараз ви читаєте новину «У магазині "Все по 8 гривень" часто купують непотрібні речі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі