четвер, 25 лютого 2021 00:00

У березні почнуть видавати дешеві кредити на житло

1 березня для українців стане доступною іпотека під 7% річних. Кредит на житло можна буде оформити на строк до 20 років. Мінімальний внесок — 15% вартості житла.

Ціна обраної нерухомості не має перевищувати 2,5 млн грн. Максимальна сума кредиту в рамках програми становитиме не більше 2 млн грн.

Кабмін спростив умови оформлення іпотеки. Тепер не потрібно стояти на квартирному обліку, бути молодою сім'єю, переселенцем, науково-педагогічним працівником, медиком чи працівником бюджетної сфери, щоб претендувати на житло за державною програмою "Доступна іпотека". Збільшили максимально допустимий розмір середньомісячного сукупного чистого доходу позичальника і членів його родини. Замість п'ятикратного враховуватимуть 10-кратний розмір середньої зарплати в регіоні, де розташована нерухомість.

— Умови спростили. Але у банків є власні вимоги до позичальників — певна зарплата, перший внесок, вартість житла. Людям, які працюють неофіційно або отримують зарплату в конверті, буде важко оформити іпотеку, — каже 42-річний Сергій Курганов, генеральний директор рієлторського об'єднання "Простор". — Дешеві кредити видаватиме обмежена кількість банків. Їх перелік затверджує держава. Обов'язково потрібно буде сплатити комісію. Вона разова, може сягати від 1 до 4,5 відсотка. Кредити треба страхувати. Це рахується окремо. Тобто заявлені 7 відсотків іпотеки технічно перетворюються на 8–9. Через п'ять років банк може підняти ставку за кредитом.

Є ризик щодо виконання державою своїх зобов'язань. Наприклад, людина оформляє в банку кредит на житло під 10 відсотків річних. Держава з Фонду розвитку підприємництва має компенсувати 3 відсот­ки. Якщо там грошей не виявиться, громадянин повинен самостійно покривати всі відсотки.

Позичальник обмежений у виборі житла, за умовами дешевої іпотеки. Наприклад, багатоповерхівки повинні бути збудовані не раніше 2015 року. Є обмеження за площею — не більше 50 "квадратів" на власника житла. Плюс 20 "квадратів" на кожного члена родини. Тобто молоде подружжя зможе придбати квартиру площею максимум 70 квадратних метрів. Іпотека буде доступною для невеликого кола людей. Серед потенційних покупців — ті, хто офіційно отримує не менше 20 тисяч гривень зарплати.

— Візьмемо однокімнатну квартиру в новобудові на столичній Троєщині. Площа — 44 "квадрати". Будинок на етапі введення в експлуатацію. Таке житло коштує 935 тисяч гривень, — про­довжує Сергій Курганов.

— Якщо оформляти дешеву іпотеку, то перший внесок становитиме близько 140 тисяч гривень. На решту оформляється позика. Щомісячна плата за кредитом буде приблизно 7950 гривень. Але це житло без ремонту, всередині бетон. Є вікна, двері, підключена вода й опалення. Ремонт коштуватиме близько 300 тисяч гривень.

Якщо розглядати однокімнатну квартиру такої ж площі на вторинному ринку, вона коштуватиме 45 тисяч доларів — понад 1,2 мільйона гривень. Відповідно, зросте перший внесок, виплати за кредитом.

Кредит під 7 відсотків можна отримати ­також під будівництво будинку. Але це менш вигідно. Одразу всі будматеріали не закупиш, вони можуть подорожчати. Більш-менш комфортне житло коштуватиме 100 тисяч доларів — це ­близько 3 мільйонів гривень. А за програмою доступної іпотеки діє обмеження на суму кредиту — не більше 2 мільйонів.

Зараз ви читаєте новину «У березні почнуть видавати дешеві кредити на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі