пʼятниця, 22 жовтня 2010 01:28

Турфірм-шахраїв побільшає

Цього тижня Верховна Рада скасувала ліцензування 22 видів бізнесу.

Зі списку виключили зокрема розвідку та видобуток корисних копалин, виробництво дорогоцінних металів і каменів і торгівлю ними, виробництво хімічних джерел струму, рідкого пального з біомаси й біогазу. Ліцензії стануть непотрібними і туристичним агентствам.

— На перший погляд, це начебто добре: держава хоче полегшити життя турфірмам, — коментує Юрій Човган з об'єднання професіоналів туристичного бізнесу в Тернопільській області. — Однак ліцензування — це відповідальність перед законом. Якщо ми забираємо ліцензію, ми скасовуємо відповідальність. Ніхто не контролюватиме і не знатиме, скільки в нас є турфірм. Почнеться розрегулювання ринку та безладдя. Побільшає шахраїв.

— Більшість країн навпаки посилюють вимоги. Наприклад, Туреччина та Хорватія. Якось мої туристи відпочивали в 4-зірковому готелі в Туреччині. Приїжджає турецький спецназ і виселяє людей. Бульдозери зносять готель, бо власник не виконав зобов'язань із податків і програм оновлення. Такі ж вимоги щодо екології. У Хорватії нікому не спаде на думку вивести каналізацію в море, як це робиться в Криму. Бо там доведеться сплатити величезні штрафи. У нас же навпаки, умови пом'якшують.

Для надання ліцензії раніше вимагали банківську гарантію. Для туроператорів — 20 тис. євро. Це створювало певний бар'єр для шахраїв, каже фахівець. Турагенцій побільшає. Проте путівки, особливо закордонні, від цього не подешевшають. Бо в них закладена вартість послуг зарубіжних партнерів, пояснює фахівець. Вони не залежать від конкуренції в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Турфірм-шахраїв побільшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі