понеділок, 14 квітня 2008 18:27

Труни закуповують оптом по 100 гривень

Житель Узина Київської області Сергій Злотко, 38 років, виготовляє труни.

— У мене дерево-обробний цех, — розповідає підприємець. — Раніше робив звичайну столярку — вікна-двері. Та якось прийшов чоловік. Родичка померла в нього, а купити труну ніде. І вмовив зробити. А потім один за одним почали приходити замовники. Хоч і малоприємне заняття, зате цілий рік є робота.

На труни Сергій бере сухостій — сосни, які висохли на пнях. Для будівництва таке дерево непридатне, бо швидко псується. Зате труни з нього легкі, пояснює майстер. По деревину їздить двічі на тиждень до сусіднього лісництва. Платить 250 грн за кубометр.

— З куба дерева виходить десь вісім гробів, — розповідає Сергій. — Роблю стандартні — два метри завдовжки, ширина в плечах — 80 сантиметрів. Потім розвозимо їх у ритуальні служби, найбільше віддаємо в Білу Церкву. Перед тим, як ставити справу на широку ногу, я об"їздив похоронні бюро. Повідомив, що ми такі є.

За тиждень Сергієва столярка виготовляє 50 трун. На кожну потрібно трохи більше години. Чоловік здає їх оптом менш як по 100 грн.

Також замовляють у нього дерев"яні хрести. Простий коштує 60 грн, різьблений — 100.

— Для хрестів беремо не сухостій, а якісну, добре висушену деревину, — продовжує підприємець. — Різьблений хрест робимо півдня, простий — швидше.

Сергій Злотко наймає двох робітників. Після відрахувань на зарплату, оренду, транспорт і матеріали має 2–2,5 тис. грн на місяць.

— Вихідний у мене лише в неділю, — каже чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Труни закуповують оптом по 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі