середа, 11 травня 2011 03:45

Тетяна Станько торгується з кожним продавцем

"Торгуюся завжди, з кожним продавцем. Це моє правило вже сім років. Почала торгуватися після відпочинку в Туреччині. Там продавці ображаються, якщо не збиваєш ціну. Спочатку було ніяково, а потім відчула азарт", — розказує 47-річна Тетяна Станько зі столичної Деміївки.

Вона підрахувала, що на базарі може економити 20–25 грн за раз. Найбільше вдається збити ціну на овочі. Бере із собою купюри різного номіналу. У її гаманці є і дрібні, і п'ятисотки.

— Зважать картоплі на 12 гривень, я даю десятку. Риюся у сумці, не можу знайти 2 гривні. Даю 500. Продавці не люблять крупних купюр, щоб не попастися на фальшиву. Тому погоджуються зменшити ціну на гривню-дві. Якщо ж виходить сторгуватися, наприклад, не за 25 гривень, а за 23, тоді знадобляться дрібні купюри. Буває так: покупка коштує на 10 гривень і 47 копійок. Продавець каже: "З вас 10 гривень". У цьому випадку варто сказати: "Мені так приємно, що ви робите знижку. Покладіть ще дві морквини". Звісно, ця покупка обійдеться трохи дорожче. Але на гривню менше, ніж могло би бути.

Найкраще йти на ринок наприкінці дня — о п'ятій-шостій вечора, каже киянка.

— Торговці починають збиратися і хочуть допродати залишки. Люди, які продають свою городину, охоче йдуть на поступки. Особливо коли продукти трохи зів'ялі. Відсотків 30 збити легко. Не виказуйте своєї зацікавленості. Якщо продавець ціну не опускає, йдіть далі. А якщо мовчить або щось запитує, сміливо торгуйтеся.

На помідори, огірки, картоплю, моркву та буряк Тетяна Станько радить одразу зменшувати вартість на 1–2 грн.

— На одній ятці можна купити різні овочі — і картоплю, і яблука. Спочатку запитую про знижку на картоплю. Продавець не хоче скидати. Тоді обіцяю взяти в нього ще й огірків. Замовляю різні овочі, простягаю гроші й кажу: "Гривні не маю, думаю, вибачите її мені". Зазвичай погоджуються.

Ціну на м'ясо можна зменшити на 10 грн.

— Скептично дивлюся на продукт, роблю вигляд, що сумніваюся у його свіжості, а потім починаю йти від прилавка. Якщо продавець умовлятиме, можна торгуватися ще.

38-річна Світлана продає овочі та фрукти на столичному ринку біля метро Шулявська:

— Можу уступити не більше як гривню. Мені подобається, коли люди торгуються. Їм можна запропонувати взяти більше. Найчастіше торгуються жінки за 40 років. Ще вірмени — великі любителі збивати ціну. Але вони хочуть на 40–50 відсотків дешевше. Я не можу, бо виручку віддаю господарю.

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Станько торгується з кожним продавцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі