четвер, 05 липня 2007 19:08

Судове засідання треба записувати на магнітофон

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

52-річна Ніна судиться із будкомпанією з Броварів Київської області. Три роки тому жінка вклала там $23,5 тис. в будівництво двокімнатної квартири на вул. Кірова. Будинок здали наприкінці 2005-го. Але квартири Ніна, її донька та внук так і не отримали. Компанія розірвала договір і повернула гроші. За той час ціни в Броварах зросли вдвічі. Перший суд Ніна виграла. Але компанія-забудовник подала на апеляцію. В обласному апеляційному суді справу слухали 15 хв.

— Ми подали на повторний розгляд, правда ж на моєму боці, — каже жінка. — Адвокат нам прямо і сказав: "Треба заплатити судді". Сказав принести йому 2 тисячі доларів, а він їх уже передасть.

Потім сказав принести ще тисячу. Хабарі не допомогли. Суддя виніс рішення: договір інвестування в будівництво квартири визнати неукладеним. Ніні та її родині доводиться знімати кімнату в Броварах.

Жительці столичного передмістя Чабани Ользі Новосад, 58 років, перший адвокат теж порадив дати хабар. На неї подав позов колишній співмешканець Василь. "Ми жили разом більше 10 років, вели спільне господарство, а тепер я залишився без житла", — написав він у позовній заяві. Хотів відсудити окрему кімнату в Ольжиній квартирі.

— Судилися в Києво-Святошинському райсуді. Жінка-суддя говорила скоромовкою. Я її геть не розуміла. Якось перепитала. Так вона мало не обматюкала мене, — згадує Ольга. — По ній я здогадалась, що мій колишній дав на лапу. На щастя, його свідки не прийшли. Нове засідання призначили за два тижні.

Платила лише адвокатові — по 300 гривень за засідання

Разом із подругою жінка пішла в сусідню юридичну консультацію.

— Це вам до Тамари Георгіївни треба, — секретарка завела Ольгу до тісного кабінету.

— Справа непроста, — адвокат Тамара Георгіївна постукувала пальцями. — Але я добре знаю вашу суддю. Ви ж розумієте, у таких справах краще заплатити. Ви ж не хочете втратити квартиру?

Сказала, що треба $3 тис. Стільки Ольга не мала.

— Якщо мій колишній підмазав, ще й я заплачу, на чию сторону суддиха стане? — міркувала жінка.

Знайомі порадили іншого адвоката. "Нашу справу виграв і хабарів нікуди не носив", — запевнили. Платити не треба, запевнив Ольгу адвокат Дмитро Поїзд, 53 роки. На суддів-хабарників є управа.

— Якщо з поведінки судді видно його упередженість, я роблю подання на відвід — призначення іншого судді, — пояснює адвокат. — Його підшивають до справи. Якщо їх буде кілька (бувало, доводилось робити до п"яти відводів), це дасть підстави для перегляду справи.

Головний засіб протидії корумпованим суддям — вести запис судових засідань на магнітофон чи комп"ютер. Несправедливі рішення судді приймають, фальсифікуючи протоколи засідань. Але якщо є аудіозапис, фальсифікацію розкриють. Справу на суддю розглядатиме кваліфікаційна комісія. Його знімуть з роботи, ще й справу можуть порушити проти нього. Відкупитися суддя-порушник може щонайменше за $50 тис.

— Аудіозапис передбачений законодавством, — пояснює Дмитро Поїзд. — Для цього адвокат або й сам учасник — відповідач чи позивач — має дати судді письмове подання. Запис забезпечує райсуд.

Коли слухали справу Ольги, суддя шість разів відмовляв у записі: "Нема технічних можливостей". Адвокат вимагав перенести розгляд справи, поки не забезпечать запис. Суддя таки здалася.

Справу Ольга Новосад виграла. Платила лише адвокатові — по 300 грн за засідання, усього 1800 грн.

Найкорумпованіші установи країни


 Державтоінспекція
 57,5%
 охорона здоров"я
 54,0%
 суди
 49,0%
 вищі навчальні заклади
 46,3%
 прокуратура
 42,9%
 митна служба
 42,8%
 податкова служба
 40,3%
 нотаріуси
 22,8%
 учителі й керівництво шкіл
 17,6%
 оформлення допомоги по безробіттю та соціальної допомоги  14,4%

дані: Київський міжнародний інститут соціології

Щороку українці витрачають на хабарі 3 мільярди доларів

"Стосунки українських громадян із органами влади у 22 відсотках випадків закінчуються дачею хабара, — розказує Юхані Гроссманн, 27 років, директор проекту "Сприяння активній участі громадян в протидії корупції". — Є регіональні відмінності. Приміром, у Черкасах хабар давали 9,5 процента опитаних нами, а в Миколаєві — більш як половина". Найчастіше хабарі дають інспекторам ДАІ. Це зазначили 57,5% опитаних.
2005 року фонд "Транспаренсі інтернешенел" встановив: в Україні на хабарі витратили $3 млрд — по $160 на кожну родину. Поки що хабарництво на тому самому рівні.

Зараз ви читаєте новину «Судове засідання треба записувати на магнітофон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі