неділя, 25 березня 2007 17:15

Столичний готель продали за фіктивні борги

Невеликий готель на вул. Микільсько-Ботанічній у центрі столиці торік захопили рейдери. Вони діяли в змові із 59-річним директором Юрієм Суворовим. Так вважають у Всеукраїнському товаристві "Знання", якому належав готель.

Перший позов змовники подали до Чугуївського райсуду Харківської області. Охоронець готелю, киянин Микола Ємельяненко буцімто вирішив судитися із директором столичного закладу за 600 км звідси. Заявив, що діяльність Суворова завдає шкоди готелю. Для забезпечення позову суд мав припинити дію статуту — правил роботи закладу. Хоча судився охоронець саме через те, що директор не виконує статуту. Чугуївські судді розглянули справу за один день — і скасували дію статуту. Відтоді директор отримав право розпоряджатися готелем на власний розсуд. Насправді, охоронець позову не подавав і нічого про нього не знав. Справу вели за довіреністю, яку оформили за копією паспорта Ємельяненка. Отримати її керівникові підприємства нескладно.

Про втрату свого майна в товаристві "Знання" дізналися випадково

За кілька днів після суду, 15 лютого 2006 року, рейдери створили ТОВ "Готельні інновації". До засновників включили і готель "Знання". І того ж дня "Готельні інновації" подали на готель до Сихівського райсуду Львова. Мовляв, той не вніс 760 тис. грн у статутний фонд. Таких грошей готельний заклад не мав. А рейдерам треба створити фіктивні борги. А потім звернулися до суду, щоб той примусив виплатити 760 тис. Однак позов подали за п"ять днів до дати виникнення боргу, 20 лютого. А на той час "Готельні інновації" навіть не були зареєстровані. Утім, Сихівський райсуд   очевидних проколів "не помітив". І постановив: стягнути з готелю борг.

У червні змовники подають позов до Голосіївського районного суду столиці: готель не віддав борг 760 тис. грн, тому має розрахуватися майном — власним приміщенням.

Суд постановив віддати заклад "Готельним інноваціям". За два місяці його продали іншому ТОВ — "Заріччя-буд". Оцінили в 900 тис. грн, хоча на той час за ринковими цінами приміщення коштувало в 25 разів більше. Про втрату свого майна в товаристві "Знання" дізналися випадково: до рук потрапила копія рішення Голосіївського райсуду Києва, каже юрист Анатолій Мороз, 39 років. Відразу пішли із заявою до районної прокуратури. Там відкрили кримінальну справу. Колишній директор Суворов зник. Жіночий голос за дверима його квартири на столичній вул. Підлісній відповідає, що Юрія Олександровича вдома немає. Куди поїхав і коли повернеться, не знає. "Знання" намагаються повернути готель. Підприємство вже виграло в судах дві справи. На черзі ще дві.

За два роки схожих справ сфабрикували понад двісті. За підрахунками юристів, найбільше постанов на користь рейдерів виніс Соснівський райсуд Черкас. До України рейдерство прийшло з Росії. Підкуплені суди передавали підприємства в інші руки. А власників убивали наймані кілери. 2004-го правоохоронці вирішили покласти край рейдерству. 11 російських суддів потрапили за ґрати, ще 300 розшукують. А спеціалісти із захоплення чужого майна перебралися до України. Столичні підприємства прибирають до рук заради території. Нині на місці швейної фабрики "Дана" на вул. Глибочицькій зводять висотний торговельно-офісний комплекс. Вижили зі своїх приміщень і швейні фабрики "Україна" та "Ластівка". Кілька гектарів хочуть відібрати в кіностудії ім. Довженка.

Зараз ви читаєте новину «Столичний готель продали за фіктивні борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі