вівторок, 05 лютого 2013 00:30

Сто доларів поміняв на сто доларів

У полтавки Інни Науменко відмовилися прийняти 20-доларову купюру. Сильно затерта, пояснювали касири обмінників.

— Здавала 200 доларів. Узяли всі купюри, крім цієї. Спочатку сказали, що дуже стара і таких майже немає в обігу. Хоча вона 1996 року, — розповідає Інна Науменко, 32 роки. — Виглядала непогано. Просвічувалися водяні знаки. Але справді була трішки потерта.

Інна намагалася обміняти $20 у трьох полтавських банках.

— Усюди відмовляли. В Ощадбанку відксерили мій паспорт, довго перевіряли банкноту. Потім касир сказала, що долари сильно затерті на перегині. Не видно водяних знаків і захисної смужки. Порадили йти в "Укрексімбанк". Він один на всю Полтаву проводить повну експертизу грошей.

В "Укрексімбанку" купюру перевірили у двох касах.

— Сказали, що справжня. Якщо здавати, маю заповнити бланк і подати паспорт. Після цього видадуть дозвіл на обмін. Попередили, що банк бере 10 відсотків. Пояснили — це гроші, які установа має право взяти за процедуру обміну неякісних банкнот.

Долари полтавські банки купують по 8,12 грн. За $20 Інна Науменко отримала 146 грн. 16 грн банк узяв за послуги.

Харків'янин Михайло Бочкін, 44 роки, торік здавав 100-доларову банкноту 1988 року випуску. Касирка "Укрсоцбанку" сказала, що купюра зношена і забруднена. Прийме таку тільки з комісією 10%.

— Стодоларівка справді була потерта на згині. На полі жовта цяточка стояла. То й що? Чого я маю 10 доларів банку віддавати? Я пішов у регіональне управління, написав заяву на керівника, що з мене незаслужено хочуть взяти комісію. Записав номер купюри. На копії заяви в приймальні поставили вхідний номер. Наступного дня передзвонили з банку: приходьте. Поміняли. Правда, не на гривні, а на новеньку стодоларівку, — розповідає Михайло.

Повинні приймати порвані купюри

Банки повинні приймати зношену та пошкоджену валюту, роз'яснюють у Нацбанку.

Комісію, 5-10% можуть узяти за прийом банкнот, розірваних на шматки та склеєних, зі змінами в портреті, без захисної стрічки, із написами, зі зміненим кольором, обпалених або пропалених, залитих чорнилом, фарбою, жиром — повністю або частково, вилучених іншою державою з обігу. Це передбачено постановою НБУ №502 від 12 грудня 2002 року.

Не приймуть банкноти, що вціліли наполовину або менше.

 

Зараз ви читаєте новину «Сто доларів поміняв на сто доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі