пʼятниця, 17 лютого 2006 13:13

Стартувала українська ракета

16 лютого о 01:35 за київським часом у космос полетів американський супутник зв"язку "ЕкоСтар Х". Його на орбіту вивела українсько-російська ракета "Зеніт-3SL". Вона стартувала з плавучої платформи у Тихому океані. Супутник упродовж 15 років  транслюватиме програми американської телевізійної компанії.

Ракета "Зеніт-3SL" складається з трьох частин. Компоненти до двох із них виготовляють в українському конструкторському бюро "Південне" і на виробничому об"єднанні "Південмаш" у Дніпропетровську. Решту деталей виготовляють російська, американська і британсько-норвезька компанії.

"Зеніт-3SL" здатний виводити на орбіту надважкі супутники вагою до шести тонн. Супутник зв"язку "ЕкоСтар Х", який полетів у четвер, важить більш як чотири тонни. Його запуск організувала міжнародна компанія "Морський старт", до складу якої входять два українських підприємства.

Це дає змогу виводити на орбіту чи не найважчі супутники

Представник конструкторського бюро "Південне" Юрій Мошненко, 60 років, розповів "ГПУ", що вчорашній запуск — уже 19-й. До того ж американці уклали угоду з українською стороною ще на шість запусків.

Унікальність проекту полягає в тому, що заправку ракети паливом і запуск здійснюють на місці старту в Тихому океані автоматично. До того ж українська ракета визнана надзвичайно точною.

Ракета стартувала на екваторі. Лінійна швидкість Землі у цьому регіоні найвища, а це дає змогу виводити на орбіту чи не найважчі супутники. Принаймні "ЕкоСтар Х" майже вдвічі важчий за супутники, які можна посилати в космос з Байконура.

Зараз у конструкторському бюро "Південне" працює чотири тисячі людей. Середня місячна зарплата дніпропетровського конструктора — 1000 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Стартувала українська ракета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі