четвер, 03 червня 2021 00:00

Сказали, що лічильник крутить в 2,5 разу повільніше

— Нарахували борг за газ понад 8 тисяч гривень. А моїй 87-річній сусідці — 14 тисяч, — розповідає 72-річна Дана Регета із села Ремезівці Золочівського району Львівської області.

Живе із чоловіком у триповерховому будинку на шість квартир. Газовим лічильником користується з 2005 року. Технічне обслуговування приладу здійснює Львівгаз.

– 27 січня лічильник зняли двоє працівників Львівгазу. 9 лютого було засідання експертизи. Я не поїхала, бо в той день почалася заметіль, транспорт не ходив. Постановили, що втручання в роботу приладу з нашого боку не виявлено. 2 березня отримала поштою листа, що мене викликають на засідання експертної комісії. Воно відбулося 1 березня. Подзвонила, поспілкувалася з газівниками по скайпу. Повідомили, що мій лічильник крутить приблизно в 2,5 разу повільніше, ніж має бути. Доведеться доплатити за газ, який він не порахував. 13 травня виставили борг — 8700 гривень. Я вимагала, щоби мені дали офіційні документи. Досі ніяких паперів не отримала. Писала скарги в облдерж­адміністрацію, НКРЕКП, президенту. Звернулася до журналістів. Коли почали дзвонити у Львівгаз із приводу коментарів, борг ліквідували. Мені подзвонили й вибачилися. Мовляв, не моя вина. Газова служба винна. Бо застарілі лічильники треба списувати або експертизи робити частіше.

У спірній ситуації фахівці радять відвезти лічильник до Укрметртестстандарту. Повірка коштує 168 грн, триває до 15 днів.

— Важливо, щоб він був не опломбований. Інакше доведеться дзвонити й питати дозволу газової служби, щоб його відкрити. Або робити це в їхній присутності, — каже інженер з метрології Віталій Незенко, 25 років. — При собі слід мати паспорт, ідентифікаційний код, акт зняття приладу. Також написати заяву. Підприємства, які виготовляють лічильники, теж відправляють їх нам на повірку. І ті, хто хоче продавати в Україні закордонні. Ми видаємо дозвіл. Газові підприємства роблять це в себе.

— Кілька років тому колега була в подібній ситуації. Газовики прийшли з перевіркою, повідомили — у вас порушення, видно сліди несанкціонованого доступу до лічильника. Запропонували підписати порожній акт, — говорить доктор економічних наук Володимир Соболєв, 64 роки. Займається питаннями реформування житлово-комунального господарства.

— Можливо, розрахунок був на те, що скажуть про 10 тисяч гривень штрафу. А потім за пару тисяч запропонують усе залагодити. Типове вимагання. Я порадив уточнити, які є ознаки втручання в роботу лічильника. Адже пломба на місці, подряпин немає, фарба не пошкоджена. Коли колега стала сперечатися, від неї відчепилися.

Під час перевірки лічильників треба стежити, щоб комунальники самі не подряпали, нишком не зірвали пломбу. Все фотографувати. Господар має право ознайомитися з документами після перевірки, дати свої пояснення, заперечення. Обов'язково все це — письмово. Можна відмовитися підписувати протокол, але краще додати аркуш із власними зауваженнями. Ще важливий момент — громадянин не несе відповідальності за лічильник. І не може знати, працює він повільно чи швидко. Прилад газовики беруть на баланс. Періодично мають проводити повірку. Якщо його знімають, цей процес власникові житла варто контролювати. Бо потім у суді доводитимете, що був нормальний. Адже можуть розібрати, накрутити. В ідеалі споживач повинен ознайомитися з порядком проведення повірки лічильників.

Зараз ви читаєте новину «Сказали, що лічильник крутить в 2,5 разу повільніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі