середа, 30 травня 2007 17:39

Шити взуття вигідно у провінції

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Віталій Росковінський показує копію туфель ”Нандо Муці” (на передньому плані), які пошив за 400 гривень
Віталій Росковінський показує копію туфель ”Нандо Муці” (на передньому плані), які пошив за 400 гривень

32-річна рівнянка Лариса Соколова замовляє собі взуття тільки в ательє. Щороку витрачає на це понад 3 тис. грн.

— У шиття багато плюсів, — пояснює жінка. — По-перше, такі босоніжки ні на кому більше не побачу. По-друге, шиють по моїй нозі. У мене широка ступня, а литки вузькі. Не всяка модель підійде. Ношу таку взуванку два роки. Потім мода змінюється.

Замовити взуття можна на будь-який гаманець, вважає 37-річний Віталій Росковінський, майстер і співвласник ательє "V&V" на вул. Замковій, 21 у Рівному. І обходиться дешевше за фабричне, яке шиють за усередненими мірками. Пара простих чорних черевиків із гладкої шкіри в нашій майстерні коштуватиме до 200 гривень. Максимальна ціна — дві тисячі.

— Вартість залежить насамперед від шкіри, — пояснює Росковінський. — Є гладка, лакована, аерографічна, "анілін", із лазерною обробкою — усього близько 250 видів. Найвища ціна на шкіру рептилій.

Через підбори жіноче взуття часто обходиться дорожче. Пара польських або турецьких підборів коштує від 30 грн, італійських — від 60 грн. Найдовше прослужать підбори з титану. Зламати такі неможливо. Ціна — 70–300 грн за пару.

У рівненському ательє "V&V" примірку роблять 20 хв. Готове взуття вручають за тиждень.

— Паризька або італійська мода сюди доходить через рік, — розказує Росковінський. — Тепер у Рівному носять підбори-"морковки". Їх показували на подіумах 2005-го.

На взуття із плетеними ремінцями, ланцюжками, пряжками чи візерунком ательє ставить націнку 15%. Як правило, фурнітуру клієнт шукає по магазинах. Деякі види можна замовити й у майстерні. Прикрасити взуття вишивкою коштує від 70 грн. Аплікація з одного або різних шматків шкіри на черевиках або чоботах обійдеться від 15 грн. А деякі візерунки — 100–200 грн.

Туфлі з пітона або ската обійдуться в 500 гривень

Вечірні або вихідні чоботи часто просять прикрасити стразами. На одну пару іде щонайменше 300 стразів. Робота кропітка, тому коштує дорого. Є певні обмеження. На замшу можна клеїти лише термострази — від 10 коп. за штуку. На гладкій шкірі вони не триматимуться. Скляні стрази — від 14 грн за штуку. Кожен камінчик пришивають уручну.

— Можна скопіювати взуття будь-якої відомої марки, — запевняє Віталій. — Замовникові воно обійдеться в три-чотири рази дешевше. До того ж бренд не завжди гарантує якість. Мені траплялись в італійських магазинах фірмові черевики з погано проклеєною підошвою. Бувало, нитки стирчали.

Віталій показує чорні жіночі черевики на високих підборах із тупими відкритими носками.

— Це точна копія італійських черевиків "Нандо Муці", — каже майстер. — У фірмовому магазині такі коштували б півтори тисячі гривень. Я пошив за чотириста. Можу пошити вам босоніжки, як у Юлії Тимошенко. Вона носить "Фенді" за 700 євро. В мене буде набагато дешевше.

Важко точно скопіювати лише модельне взуття з унікальним візерунком. Наприклад, фірми "Лагерфельд" або "Гуччі" замовляють візерунок на шкірзаводах. Така шкіра може коштувати від 5 тис. грн/кв. м.

Пара туфель зі шкіри пітона, крокодила, ігуани або морського ската в ательє коштуватиме 500–600 грн.

— Ціна взуття з рептилій залежить і від розміру шкіри, — пояснює чоловік. — Із широкого пітона можна пошити високі чоботи. Якщо змія худенька — хіба що ремінці на босоніжки. Шкіра ската коштує від 450 гривень. Із неї шиємо взуття переважно для чоловіків. Найдорожча — шкіра ігуани. Її найчастіше замовляють бізнесмени та артисти.

Молодь більше цікавиться шкірою з лазерною обробкою або "під рептилію". Жінки середнього віку обирають класику — велюр, замшу або нубук.

— У нас, у провінції, шити взуття вигідно, — зазначає Росковінський. — У Києві за пару візьмуть не менш як тисячу гривень.

Скільки коштує індпошив взуття, грн

Босоніжки, сандалії    150
Черевики жіночі
або чоловічі    220–350
Напівчобітки жіночі    від 300
Чоботи жіночі     від 400
Чоботи-ботфорти    900–1500

Зараз ви читаєте новину «Шити взуття вигідно у провінції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі