пʼятниця, 22 березня 2013 00:15

Руслан Жиров хоче відсудити в паспортистів 10 тисяч гривень

45-річний Руслан Жиров, житель Запоріжжя, дев'ять місяців судився з паспортним столом.

— З дружиною відпочивали у Львові. Там продають недорогі тури в Європу. В інтернеті подивився, як його оформляти, закони та положення. Здивувало, що по різних областях за паспорт беруть по-різному. Ми ж в одній країні живемо, закони однакові, — каже.

Жиров прийшов до паспортного столу. Йому дали шість квитанцій на 680 грн.

— Одна квитанція — на сплату державного мита. Ще підсунули квитанцію за страховку на 160 гривень. Ще дві — за послуги паспортного столу та за бланк. І ще інші платежі. Ні в яких законах України не прописані цифри, скільки треба платити. Звісно, паспортний стіл може надавати адміністративні послуги, але вони не є обов'язковими. Люди самі мають обирати тип страховки, фірму, де й коли страхуватися. Виходить, що людям її нав'язують. Інші квитанції незаконні. Бо кошти за виготовлення паспорта й послуги паспортного столу входять у суму держмита. Я відмовився платити всі шість квитанцій. Заплатив тільки держмито. Мені відмовилися видали паспорт.

На інтернет-форумі forum.gorod.dp.ua чоловік спілкувався з однодумцями. Записав на відеокамеру розмову з працівниками паспортного столу. Ті відмовилися видавати закордонний паспорт. Відеозапис додав до позову у суд.

— Моїм адвокатом був друг, робив все безкоштовно. Але суддя була молода, не хотіла йти проти системи. Прийняла рішення не на мою користь. То я звернувся до Дніпропетровського апеляційного суду. Там суддя запитував у відповідачів, міграційної служби, у яких законах прописано всі ті платежі, що вони вимагають. Ті не змогли нічого толком пояснити. Справу я виграв.

На суди Жиров витратив 1,5 тис. грн. До Дніпропетровська, у апеляційний суд їздив машиною, платив судові збори.

— Діло не в моїх витратах, а в обмані зі сторони держави. На громадянах наживаються. Від усіх цих платежів можна відбитися.

Паспорт мають видати в березні. Після отримання паспорта судитиметься з міграційною службою, щоб виплатили йому моральну компенсацію.

— У Конституції чітко написано, що громадяни мають право на вільне пересування. Для цього треба паспорт. Розраховую відсудити 10 тисяч гривень.

Якщо знову відмовлять, Руслан Жиров звернеться до Європейського суду.

На сайті державної міграційної служби України опублікували вартість оформлення закордонного паспорта — 377,15 грн. У неї входить держмито 170 грн, оплата бланку — 120 грн та 87,15 грн за адміністративні послуги. Цей перелік обґрунтовують постановами Кабміну.

Зараз ви читаєте новину «Руслан Жиров хоче відсудити в паспортистів 10 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі