вівторок, 05 листопада 2013 06:15

"Розбив пляшку колекційного вина. Відробляв сім місяців"

—?Зараз готуємо сомельє на круїзні лайнери, бо є попит. Заробляють там по 3,5 тисячі доларів на місяць. Але графік шалений, мають один вихідний на місяць, — розповідає киянин 31-річний Віталій Ковач. 2009-го відкрив школу сомельє. Підготував 147 спеціалістів. Вчитися приходять працівники винних маркетів, ресторанів та бізнесмени, які хочуть знатися на вині.

—?Ще добре заробляють сомельє, які обслуговують бізнес-клас у авіакомпаніях. Але туди дуже важко влаштуватися на роботу. Черга претендентів розписана ледь не на 20 років.

Середня зарплата сомельє в Україні 8-9 тис. грн.

—?Щоб отримувати зарплату 9 тисяч, має бути досвід. Знання іноземної мови додає у зарплаті ще тисячу. Треба розуміти асортимент алкоголю, що представлений в Україні — близько 15 тисяч позицій. Також знати світових виробників, рейтинги. Багаті люди, які мають власні винні погреби, запрошують сомельє додому для разових консультацій. Платять 200-800 гривень. Залежить від фаховості сомельє.

Ресторани на роботу охочіше беруть чоловіків. До обов'язків сомельє входить складання карти вин, підтримка запасу алкогольних напоїв у ресторані. Він має рекомендувати клієнту напій і проконтролювати його грамотну подачу.

—?У цій професії є чоловіки й жінки. Але більшість — чоловіки. Якщо буде вибір — обслуговує дівчина 20 років, теоретично сильно підкована, і чоловік за 30, то замовлення отримає він.

Серед ризиків професії — алкоголізм.

—?Якщо хтось схильний до алкоголізму, то не варто йти в цю професію. Іноді обирають цю роботу, бо вже мають залежність. Є сомельє, що лікувалися від залежності і знову поверталися у професію. Окремо відводжу для цього лекцію. Ще є ризик розбити дороге вино. Я колись розбив пляшку колекційного напою. Відробляв її сім мі­сяців.

За кордоном сомельє отримують від 3 тис. євро, але українцям влаштуватися на роботу складно.

—?У дорогих ресторанах платять від 5 до 15 тисяч євро. Я заробляв півтори тисячі євро, бо іноземець. Коли навчався в Італії, у групі було 70 чоловік. Наймолодшому — 21 рік, найстаршому — 60.

120 гривень коштує найдешевше вино, що дегустують під час навчання у школі сомельє, яку відкрив Віталій Ковач. У групи набирає до 20 осіб, щоб пляшки вина вистачило на всіх. Щодня дегустують по чотири види вина — по 35 г на людину. 95% — продукт Італії, Іспанії, Аргентини, 5% — Молдова, Грузія, Україна. Пляшка найдорожчого напою, що пробують, коштує 1200 грн. За місяць студенти випивають під час занять майже тонну води.

5900 гривень коштує місяць навчання в Київській школі сомельє. У вартість входить вино для дегустацій, вода, посібники, канцелярія, оренда приміщень. В Італії — три рівні навчання. Перший коштує 350 євро, другий — 550, третій — 650. На третьому рівні вчать поєднувати вино зі стравами.

Зараз ви читаєте новину «"Розбив пляшку колекційного вина. Відробляв сім місяців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі